Sutlijaš sa cimetom i arancinima

Probajte i ovo

Kada je napolju hladno najviše volim da napravim nešto fino, toplo i mirisno, nešto kao sutlijaš sa cimetom i arancinima. Sutlijaš obožavam, isto tako i cimet i arancine (kandirane korice pomorandže, limuna, mandarine) a ovu kombinaciju uglavnom pripremam tokom hladnih, zimskih dana. Međutim, iako je proleće, nešto nam je zaladilo ovih dana. Imala sam još malo malo arancina, pa sam odlučila sam da nas ovog jutra sve u kući obradujem ovom divnom, starinskom poslasticom.

Sutlijaš svi manje – više isto pravimo, to je zapravo pirinač zakuvan u mleku. Pored ove kombinacije sa cimetom i arancinima, volim još i turski sutlijaš sa vanilom, ali o njemu ću neki drugi put 🙂

Kada je reč o receptu za sutlijaš, nisam baš sigurna da postoje neke tačne mere. Ispravite me ako grešim 🙂 Od kada sam počela da ga pravim, isto kao i griz, i neka druga jednostavna jela, i sutlijaš pravim onako – od oka. Ipak, za mlade i neskusne domaćice, evo ipak nekih okvira, recimo da po osobi ide po jedna šolja mleka i šaka (malo jače) pirinča 🙂

Za sutlijaš sa cimetom i arancinima potrebno je:

  • 1 l mleka
  • oko 300 g pirinča
  • 4-6 kašika šećera (po ukusu)
  • međ’ prste soli
  • 1 kesica vanil šećera
  • cimet (rendani ili u prahu)
  • arancini

Priprema:

Proprati pirinač pa ga nekoliko minuta kuvati u vodi (tek toliko da baci ključ i da se spere eventualna prljavština). Značete da je dovoljno kada ga probate on je spolja mek, ali i dalje krcka pod zubima.

Pirinač procediti, pa ga ostaviti sa strane.

U međuvremenu staviti mleko da se kuva. U vruće mleko dodati oceđeni pirinač i kuvati ga dalje u mleku, povremeno mešajući da se ne zalepi.

Pred kraj kuvanja sutlijaša dodati šećer i vanil šećer, pa sve promešati i kuvati još nekoliko minuta da se ukusi sjedine,  a sutlijaš zgusne.

Sklonite šerpu sa ringle i pripremite činijice za posluženje sutlijaša.

Posluženje:

Činijice nakvasite vodom (ocedite višak vode) pa u njih sipajte sutlijaš. Na sutlijaš stavite kandirane korice pomorandže – arancine u količini koju želite, pa od gore pospite sveže mlevenim cimetom ili cimetom u prahu.

Sutlijaš sa cimetom i arancinima možete poslužiti za doručak ili večeru, ili kao popodnevnu poslasticu.

- Reklama -

2 COMMENTS

    • Uh, a ja u svako doba… Jedan dan sam imala posla preko glave i zagazila duboko u noć, pa sam negde oko 3 izjutra ogladnela i napravila sebi jedan dooobar turski sutlijaš 😀

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Reklama -

Recepti sa Bloga

- Reklama -

Probajte i ovo

- Reklama -