Special

Sutlijaš sa cimetom i arancinima

Kada je napolju hladno najviše volim da napravim nešto fino, toplo i mirisno, nešto kao sutlijaš sa cimetom i arancinima. Sutlijaš obožavam, isto tako i cimet i arancine (kandirane korice pomorandže, limuna, mandarine) a ovu kombinaciju uglavnom pripremam tokom hladnih, zimskih dana. Međutim, iako je proleće, nešto nam je zaladilo ovih dana. Imala sam još malo malo arancina, pa sam odlučila sam da nas ovog jutra sve u kući obradujem ovom divnom, starinskom poslasticom.

Sutlijaš svi manje više isto pravimo, to je zapravo pirinač zakuvan u mleku. Pored ove kombinacije sa cimetom i arancinima, volim još i turski sutlijaš sa vanilom, ali o njemu ću neki drugi put 🙂 Inače, nisam baš sigurna da li postoje neke tačne mere za kuvanje sutlijaša. Od kada sam počela da ga pravim, isto kao i griz, pa i druga razna jela, sutlijaš pravim onako – od oka, ali recimo da po osobi ide po jedna šolja mleka i šaka (malo jače) pirinča 🙂

Za sutlijaš sa cimetom i arancinima potrebno je:

 • 1 l mleka
 • oko 300 g pirinča
 • 4-6 kašika šećera (po ukusu)
 • međ’ prste soli
 • 1 kesica vanil šećera
 • cimet (rendani ili u prahu)
 • arancini
Sutlijaš sa cimetom i arancinima

Sutlijaš sa cimetom i arancinima

Priprema:

Proprati pirinač pa ga nekoliko minuta kuvati u vodi (tek toliko da baci ključ i da se spere eventualna prljavština). Značete da je dovoljno kada ga probate on je spolja mek, ali i dalje krcka pod zubima.

Kuvanje pirinča u vodi za sutlijaš

Kuvanje pirinča u vodi za sutlijaš

Pirinač procediti, pa ga ostaviti sa strane.

Prokuvan i proceđen pirinač za sutlijaš

Prokuvan i proceđen pirinač za sutlijaš

U međuvremenu staviti mleko da se kuva. U vruće mleko dodati oceđeni pirinač i kuvati ga dalje u mleku, povremeno mešajući da se ne zalepi.

Zakuvavanje pirinča u mleku za sutlijaš

Zakuvavanje pirinča u mleku za sutlijaš

Pred kraj kuvanja sutlijaša dodati šećer i vanil šećer, pa sve promešati i kuvati još nekoliko minuta da se ukusi sjedine,  a sutlijaš zgusne.

Skuvan sutlijaš spreman za posluženje

Skuvan sutlijaš spreman za posluženje

Sklonite šerpu sa ringle i pripremite činijice za posluženje sutlijaša.

Posluženje:

 Činijice nakvasite vodom (ocedite višak vode) pa u njih sipajte sutlijaš. Na sutlijaš stavite kandirane korice pomorandže – arancine u količini koju želite, pa od gore pospite sveže mlevenim cimetom ili cimetom u prahu.

Sutlijaš sa cimetom i arancinima

Sutlijaš sa cimetom i arancinima

Sutlijaš sa cimetom i arancinima možete poslužiti za doručak ili večeru, ili kao popodnevnu poslasticu.

Dopao vam se tekst? Slobodno ga podelite ili ostavite komentar 🙂

Nešto kuvamo u glavi, a nešto na šporetu... Ja sam Danijela Gikić, kreator sam i autor bloga „ŠtaSeKuva?“, ali sam pre svega majka dva divna dečaka. Ja sam jedna obična žena koja voli da kuva i ugađa svojim najmilijima. Često eksperimentišem u kuhinji i uživam u svakom zalogaju. Volim sve vrste salata i povrća, ribu i lagana mesa. Volim testo i testenine, a kolače obožavam. Uglavnom pravim jednostavna jela koja se pripremaju od lako dostupnih namirnica. Zbog svoje dece se trudim da očuvam tradiciju i običaje u svojoj kući, te sam iz istog razloga blog pokrenula i posvetila upravo njima. Želja mi je da od zaborava sačuvam jela koja su generacijama pripremana u mojoj porodici, kao i neka nova, koja u hodu isprobavam i uvrštavam u naš jelovnik. Blog „ŠtaSeKuva?“ osmišljen je da kroz razne recepte i male životne priče sačuva neke divne uspomene na meni drage ljude, ali i da bude svojevrstan podsetnik mojoj deci, jednoga dana kada odrastu. Recepti su detaljno opisani i dokumentovani fotografijama kako bi bili od koristi i početnicima u kuvanju.

2 Comments
 1. Reply Talas 07/05/2015 at 11:22

  Sutlijaš sa cimetom voLem kao popodnevnu poslasticu. 🙂

  • Reply ŠtaSeKuva? 08/05/2015 at 12:35

   Uh, a ja u svako doba… Jedan dan sam imala posla preko glave i zagazila duboko u noć, pa sam negde oko 3 izjutra ogladnela i napravila sebi jedan dooobar turski sutlijaš 😀

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: