Đuveč sa sremskim kobasicama

Probajte i ovo

Ovo je jedna od kombinacija koje često pripremam, pre svega zato što volimo i đuveč i kobasice, a onda i zato što komplet ručak bude gotov za nekih 30 minuta. Đuveč je tradicionalno jelo, ne samo u nas, već i u drugim zemljama u našem okruženju. Brzo i lako se priprema i odličan je kao prilog mesu ili recimo baš pečenim kobasicama.

Kod đuveča mi se posebno dopada ta mogućnost kombinovanja povrća, kao i količine koje možete odrediti sami. Ako ste pripremali povrće za zimnicu, možete đuveč kuvati tokom cele godine…

Za đuveč sa sremskim kobasicama potrebno je:

 • 1 glavica crnog luka
 • 1 šolja graška
 • 1 šolja boranije
 • 1 šolja sveže crvene paprike
 • 1 veći paradajz (ili 2 manja)
 • 1 šolja šargarepa
 • 3-4 šake pirinča
 • sremske kobasice (ili neke druge, po želji)
 • malo masti ili ulja (može i bez)
 • malo soli
 • suvi začin od povrća

*ako volite pikantnije, možete koristiti još i beli luk i biber, a količinu povrća i pirinča stavljate po želji

Đuveč sa sremskim kobasicama

Priprema:

Šargarepu i luk iseći na kockice. Boraniju očistiti i iseći da bude približno iste dužine, zrna graška osloboditi od mahuna. Papriku rogulju (ili neku drugu vrstu paprike crvene boje) narezati na trake. Paradajz možete iseći ili ga ostaviti da se kuva u jednom komadu. Obvo se odnosi naravno ako koristite sveže namirnice sa pijace 🙂 Ukoliko ste bili vredni ranije, povrće za đuveč ste i sami pripremili, spakovali i odložili u zamrzivač (pa ste sad samo izvadili iz istog), a ako niste, uvek možete kupiti smrznut paket povrća za đuveč.

Na malo masti ili ulja upržiti luk, a potom postepeno dodavati povrće (ovo je standardna varijanta). Kako u poslednje vreme izbegavam prženje na ulju (ili bar to pokušavam) povrće izmešam, podlijem vode i sve zajedno dinstam samo na vodi. Za đuveč vam je potrebno 25-45 minuta, što zavisi od toga da li je povrće sveže ili smrznuto i da li volite da je tvrđe ili mekše kuvano.

Đuveč - mešavina povrća za đuveč i pirinač (dinstano na vodi)

U međuvremenu, dok se đuveč kuva propecite kobasice. Ja ih zasečem ukoso na više mesta, tako budu dekorativnije i brže se ispeku. Na kratko ih zapečem u gril tiganju sa svih strana, potom podlijem vodom, poklopim i ostavim ih da se lagano krčkaju. Tako kobasice ostanu sočne, puste višak masnoće i spremaju se u sopstvenom soku.

Pečenje sremskih kobasica u tiganju za grilovanje

Đuveč začiniti po ukusu i dodati još vode, kako biste zakuvali pirinač. Pirinač odmeriti po želji, ja to radim odokativno (uglavnom šaku pirinča po osobi skuvam). Što iz navike, a valjda i iz higijenskih razloga, pre kuvanja pirinač uvek properem.

Kad je povrće za đuveč udinstano i dovoljno kuvano (oko 20 minuta) zakuvati pirinač, poklopiti i na tihoj vatri krčati dok s pirinač ne skuva i ne upije svu tečnost. Po potrebi dodati još vode, jer đuveč ne bi trebao da bude suv, već softan…

Đuveč sa sremskim kobasicama

Posluženje:

Đuveč sa kobasicama poslužite kao glavno jelo za ručak. Po želji, naravno ako nemate zdravstvenih problema, mast od pečenja kobasica možete umešati u đuveč ili ga od gore preliti nakon serviranja.

Đuveč sa sremskim kobasicama

Đuveč sa sremskim kobasicama preliven masnoćom od pečenja kobasica

Prijatno!

- Reklama -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Reklama -

Recepti sa Bloga

- Reklama -

Probajte i ovo

- Reklama -