Domaća srpska sarma

Probajte i ovo

Šta reći o domaćoj srpskoj sarmi, mislim na nešto što još niste čuli? Šta reći, a ne ponavljati se? Ništa! O sarmi svi već sve znaju. Sarma je tradicionalno srpsko jelo, jedno od najpopularnijih na Balkanu. U stvari, pa i nije baš srpsko, već tursko. Pored gena koji su u nama, zatim nekih reči koje su se odomaćile, tako nam je između ostalog i sarma ostala u nasleđe još od Osmanskog carstva.

Za domaću srpsku sarmu potrebno je:

 • listovi kiselog kupusa (prokole)
 • 1 kg mlevenog mesa (mešanog)
 • 8 kašika pirinča (ili ko kako voli)
 • 2 glavice crnog luka
 • 1 čen belog luka
 • 1 kašika suvog začina od povrća
 • 1/2 kašike soli
 • na vrh kašike bibera (ili po ukusu)
 • 2 kašike slatke mlevene crvene paprike
 • malo ulja
 • 1 jaje
 • suva rebra, suva kobasica i/ili slanina

Za zapršku je potrebno:

 • malo masti
 • malo brašna
 • kuvanog paradajza
 • crvene mlevene paprike

* zapršku za sarmu pravite po želji i ukusu

Domaća srpska sarma

Priprema:

Za dobru sarmu potreban je i kvalitetan materijal, pre svega mislim na prokole, odnosno listove kiselog kupusa. Najbolje je prokole dan ranije izvaditi iz bureta, razdvojiti ih u listove i zamrznuti. Sutradan izvaditi listove iz zamrživača da vam se odmrznu. Ovim postupkom listovi kupusa neće biti žilavi već savršeni za uvijanje.

Dinstanje mesa

Crni luk sitno naseckati, osoliti pa udinstati na malo ulja i vode dok se raspadne. Dodati čen belog luka i mleveno meso (najukusnije mi je kada su juneće i svinjsko mleveno u razmeri 1:3). Dinstati 20-tak minuta dok ne poprimi smeđu boju. Meso začiniti dodavajući postepeno, so, biber, začin od suvog povrća (Vegeta, Začin C,  Bag začin ili sl.) i crvenu mlevenu papriku. Pirinač proprati, pa dodati u meso. Ostaviti još 5 minuta da se dinsta sa mesom da pokupi višak čorbe. U toplo meso razbiti jaje pa sve izmešati.

Dok se meso dinsta pripremite listove kupusa tako što ćete ih prvo probati, a potom proprati ukoliko su slani i kiseli. Odvojite veće listove u koje ćete zavijati sarmu, a manje listove ostavite sa strane, trebaće vam da prekrijete dno šerpe u kojoj ćete kuvati sarmu. Svakom listu kupusa odsecite koren (to je ono zadebljanje na sredini 🙂 ).

Zavijanje sarme

Sarmu možete zavijati na dva načina – i to naravno: na lakši i teži način 🙂

Prvi način je da na svaki list kupusa stavite kašiku mesa na donji deo gde je bio koren kupusa. Preklopite listom kupusa preko mesa, a potom isto učinite sa leve i sa desne strane. Zavijte sarmu do kraja i od nje napravite jedan lep valjak. Ovaj način je meni lakši i uvek tako zavijam sarmu 🙂

Drugi način se malo razlikuje od prvog i na ovaj način je sarmu motala moja baba. Razlika je u motanju i na ovaj način više zaprljate ruke, jer vam je sarma na dlanu. List kiselog kupusa stavite na dlan, pa na list meso. Kada ste stavili meso na list, preklopite ga sa donje strane (od korena), pa preklopite list s leve na desnu stranu i podvucite pod meso. Zavijte sarmu do kraja i na kraju taj desni deo lista kupusa što štrči prstom ugurajte u valjak sarme.

Izaberite način zavijanja sarme i isto učinite sa preostalim listovima kiselog kupusa. Uvek gledajte da vam sve sarme budu od prilike iste veličine; ne zbog ukusa, već zbog estetike.

Od ove količine, u zavisnosti od veličine listova kupusa i punjenja, dobićete oko 35-40 sarmi.

Domaća srpska sarma

Na dno velike zemljanog pekača ili šerpe poređajte prvo one manje listove kupusa koje ste ranije odvojili. Zavijene sarme ređajte uspravno, jednu do druge i tako sve u krug, dokle god imate sarmi. Po želji, ako pravite manju količinu, sarme možete ređati vodoravno, jednu do druge i tako zapeći u rerni. Poređati suvo meso, kobasice i /ili slaninu od gore i između sarmi, pa naliti vodom da ogrezne. Ako ste veliki ljubitelj slanine, svaku sarmu možete uviti u slaninu koja je takno isečena.

Kuvanje sarme

Poklopite sarmu i kuvajte je lagano oko 2 sata na šporetu. Po želji, možete sarmu kuvati u rerni i krčkati je lagano 2-2,5 sata uz dolivanje vode po potrebi.

Sarma se najčešće nađe za slavski ručak ili večeru, ili neku drugu svečaniju priliku. Tada se priprema i do 150 sarmi i onda budu najukusnije. Sarma se krčka napolju na smederevcu minimum 4 sata u ogromnoj šerpi 🙂

Domaća srpska sarma-kuvanje u šerpi

Zapršku za sarmu pravite na samom kraju. Ako volite gušću zapršku, na malo masti dodati brašna, malo kuvanog paradajza i crvene paprike pa naliti u sarmu i krčkati još 10-15 min da se skuva. Za manje kaloričnu varijantu, možete i ranije napraviti ređu čorbu (voda+ crvena mlevena paprika) začiniti po ukusu i naliti, pa će se sarma krčkati u toj čorbi.

Serviranje

Domaću srpsku sarmu servirajte i poslužite toplu i naravno, uživajte u svakom zalogaju 😉

Domaća srpska sarma kuvana za slavu

Sarmu možete spremiti i tako što ćete je uviti u tanke šnite slanine pa je tako kuvati ili zapeći u rerni…

Domaća srpska sarma uvijena u slaninu

Prijatno!!!

*****

Važna napomena: Pošto nisam sarmu skoro spremala, nemam slike svih postupaka 🙁 ali obećavam da ću ih postaviti u skorije vreme 🙂

- Reklama -

6 COMMENTS

 1. […] Kada sam prvi put rešila da pravim punjene paprike, naravno da sam zvala mamu da je pitam kako se one prave. Njen odgovor je bio jednostavan. Rekla mi je: “Seko, pa isto ih praviš kao i sarmu. Jedina razlika je u tome što meso ne uvijaš u lišće, već njime puniš paprike!” Moje sledeće pitanje, bilo je logično u to vreme kada sam tek počinjala da se družim sa šerpama, i glasilo je ovako: “Dobro, a kako se pravi sarma?!” […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Reklama -

Recepti sa Bloga

- Reklama -

Probajte i ovo

- Reklama -