Special

Domaća tarana za supe, čorbe, pasulj…

Nekad mi baš bude drago što sam od mame naučila da pravim domaću taranu iliti valjuščiće. Naime, dešava mi se ponekad da taman treba da zakuvam supu, otvorim kutiju sa rezancima, a tamo nema ništa-prazno! Pogledam u novčanik, a slika otprilike ista :-). Pomislim u sebi, ma nema veze, ionako pada kiša napolju, duva vetar, svakako bi me mrzelo i do radnje da idem…

Ipak, supu treba zakuvati. Znam da pravim knedle, ali ne volim supu samo sa knedlama, mora tu da bude nekih rezanaca, flekica ili makar tarane :-).

Domaću taranu pravim nekad po potrebi, baš onda kad ovako zagusti :-), a ponekad i namenski, recimo kad kuvam beli pasulj s valjuščićima.

Za domaću taranu potrebno je:

 • jaje
 • so
 • brašno
 • dobra volja
 • malo vremena
 • trenica (iliti rende)
Domaća tarana ili valjuščići za supe čorbe pasulj

Domaća tarana ili valjuščići

Priprema:

U jednu činiju razbiti jaje (ili jaja), posoliti i zagustiti brašnom da se dobije tvrđe testo. Testo dobro izraditi, oblikovati u loptu (ili više njih), pa ostaviti koji trenutak da se malko prosuši. Za to vreme pripremiti jednu čistu kuhinjsku krpu i rende. Svaku loptu od testa rendati na rende. Krupno rende koristim za krupnu taranu koju zakuvam u pasulj, a sitno rende koristim kad pravim sitnu taranu koju koristim umesto rezanaca za supe i čorbe.

Posle izvesnog vremena kada narendate sve prste lopte od testa 🙂 taranu ostavite na krpi da se prosuši.

Domaća tarana ili valjuščići za supe čorbe pasulj

Domaća tarana ili valjuščići za supe, čorbe, pasulj…

Kada je tarana suva možete je koristiti po želji. Domaću taranu zakuvajte u supu, čorbu, pasulj ili je zatvorite u kutiju ili teglu za neku sledeću priliku.

*****

U kojim jelima Vi koristite taranu?

Dopao vam se tekst? Slobodno ga podelite ili ostavite komentar 🙂

Nešto kuvamo u glavi, a nešto na šporetu... Ja sam Danijela Gikić, kreator sam i autor bloga „ŠtaSeKuva?“, ali sam pre svega majka dva divna dečaka. Ja sam jedna obična žena koja voli da kuva i ugađa svojim najmilijima. Često eksperimentišem u kuhinji i uživam u svakom zalogaju. Volim sve vrste salata i povrća, ribu i lagana mesa. Volim testo i testenine, a kolače obožavam. Uglavnom pravim jednostavna jela koja se pripremaju od lako dostupnih namirnica. Zbog svoje dece se trudim da očuvam tradiciju i običaje u svojoj kući, te sam iz istog razloga blog pokrenula i posvetila upravo njima. Želja mi je da od zaborava sačuvam jela koja su generacijama pripremana u mojoj porodici, kao i neka nova, koja u hodu isprobavam i uvrštavam u naš jelovnik. Blog „ŠtaSeKuva?“ osmišljen je da kroz razne recepte i male životne priče sačuva neke divne uspomene na meni drage ljude, ali i da bude svojevrstan podsetnik mojoj deci, jednoga dana kada odrastu. Recepti su detaljno opisani i dokumentovani fotografijama kako bi bili od koristi i početnicima u kuvanju.

7 Comments
 1. Reply Jafi 18/11/2014 at 11:57

  Ja je za supe pravim od mešavine pšeničnog brašna i griza, budu posebnog ukusa 🙂 Baš si me podsetila da ih odavno nisam pravila.

  • Reply ŠtaSeKuva? 18/11/2014 at 12:00

   Eto, baš mi je drago 🙂 Viđala sam negde po internetu da domaćice mešaju i griz, a nikako da pitam mamu za to 🙂 ili da probam… Ja sam ovako naučila i već po nekom automatizmu ih pravim 🙂

   Drago mi je da vas vidim ovde i da sam uspela malo da vas podsetim na nešto, gotovo, zaboravljeno 😀

 2. Reply duledudule 19/11/2014 at 16:49

  Vidiš pojma nisma imao da je trenca rende! 😀

  • Reply ŠtaSeKuva? 19/11/2014 at 22:32

   Pa sad i ja malo da pametujem 😀
   Evo ovako, u mojoj kući se upotrebljavaju oba izraza za istu spravu, koja odlično obavlja stvar za koju je namenjena 🙂 Za poreklo reči me ne pitaj, nisam baš sigurna…

 3. […] (Savet gratis: okrajke koji nisu baš lapog oblika možete da nagužvate u gomilicu i naredndate na … […]

 4. Reply biljana 30/08/2015 at 12:35

  … a tamo nema ništa-prazno! Pogledam u novčanik, a slika otprilike ista :-). Pomislim u sebi, ma nema veze, ionako pada kiša napolju, duva vetar, svakako bi me mrzelo i do radnje da idem…

  ;))))))

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: