Special

Zimska paradajz čorba

Obožavamo ukus paradajz čorbe, pa je zato pravim u dve varijante, i to kao zimsku paradajz čorbu i letnju paradajz čorbu. Sastojci su manje više jednaki, ali je zimska malo “jača” pa je zato češće pravim zimi ili kad je hladno. Dobro, da se ne lažemo, ponekad je spremim i u toplijem periodu godine, onda kada imamo baš “tanak” ručak 🙂

Za zimsku paradajz čorbu potrebno je:

  • malo ulja
  • malo brašna
  • malo crvene mlevene paprike
  • 1/2l kuvanog paradajza
  • 1/2 l vode
  • malo soli
  • malo šećera
  • testenina za čorbu, tarana ili krutoni (po želji)

Priprema:

Na malo ulja upržiti brašno, kao za sos od paradajza (ali naravno manju količinu), pa dodati malko crvene mlevene paprike (ja koristim slatku). Sipati kuvani paradajz i vodu, osoliti i zasladiti po ukusu, pa ostaviti da provri. Šećer dodajem tek toliko da se ublaži kiselina paradajza (ko ne voli, ne mora ga koristiti).

Po želji u zimsku paradajz čorbu možete zakuvati testeninu za čorbe po vašem izboru (zvezdice, flekice, rezance, taranu…).

Zimska paradajz čorba

Zimska paradajz čorba

Ako više volite čorbu bez rezanaca možete je poslužiti uz krutone od belog luka.

Zimska paradajz čorba sa krutonima

Zimska paradajz čorba sa krutonima

Ovako pripremljenu zimsku paradajz čorbu dekorišite po želji i poslužite toplu pred glavno jelo.

Prijatno!!!

P.S. Jedan trik koji su moja deca “pokupila” od nekoga, negde, a da ni sami ne znaju od koga i gde, je da u ovako pripremljenu zimsku paradajz čorbu dodate mleko. Dugo sam se i sama opirala toj ideji ali sam i je jednom probala. Sada, ponekad kad žurim tako rashladim paradajz čorbu. Predlažem da probate i vi, naravno prvo u manjoj činijici 🙂

Dopao vam se tekst? Slobodno ga podelite ili ostavite komentar 🙂

Nešto kuvamo u glavi, a nešto na šporetu... Ja sam Danijela Gikić, kreator sam i autor bloga „ŠtaSeKuva?“, ali sam pre svega majka dva divna dečaka. Ja sam jedna obična žena koja voli da kuva i ugađa svojim najmilijima. Često eksperimentišem u kuhinji i uživam u svakom zalogaju. Volim sve vrste salata i povrća, ribu i lagana mesa. Volim testo i testenine, a kolače obožavam. Uglavnom pravim jednostavna jela koja se pripremaju od lako dostupnih namirnica. Zbog svoje dece se trudim da očuvam tradiciju i običaje u svojoj kući, te sam iz istog razloga blog pokrenula i posvetila upravo njima. Želja mi je da od zaborava sačuvam jela koja su generacijama pripremana u mojoj porodici, kao i neka nova, koja u hodu isprobavam i uvrštavam u naš jelovnik. Blog „ŠtaSeKuva?“ osmišljen je da kroz razne recepte i male životne priče sačuva neke divne uspomene na meni drage ljude, ali i da bude svojevrstan podsetnik mojoj deci, jednoga dana kada odrastu. Recepti su detaljno opisani i dokumentovani fotografijama kako bi bili od koristi i početnicima u kuvanju.

No Comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: