Special

Nasuvo s krompirom (Grenadir marš)

2 u 1 Recept i priča 🙂

Još jedan stari, čuveni specijalitet iz Vojvodine je nasuvo s krompirom, nekima poznato još kao i Grenadir marš (Granatir marš) ili jednostavno samo testo s krompirom. Ima mnogo priča koje sam čula i koje me vezuju za ovo jelo. Jedna anegdota, koju sam još kao dete čula, ostala mi je naupečatljivija, a ona ide otprilike ovako…

U jednoj kući u malom Vojvođanskom selu živela je žena čiji je muž mnogo voleo da popije. Imao je tešku narav, a kad popije znao je i da je pošteno opauči (udari). Jednom prilikom žena je pravila nasuvo s krompirom, i to onako domaćinski, u velikoj vangli. Uranila ranom zorom, zamesila domaće testo za nasuvo, očistila brdo krompira. U neko doba, kad je domaćica zgotovila nasuvo s krompirom, ON se najedared pojavio na vrati, onako poprilično zapit i krene na nju. Ona uze onu veliku vanglu i viljušku u ruke i poče da beži po dvorištu. Utom, kad je čula viku i galamu izađe komšinica i ima šta videti. Ona trči s vanglom u rukama kolko god je noge nose, a sve uz put jede nasuvo, onako u trku napuni usta. On za njom, onako pijan, trči, psuje, preti. Kaže joj tad kompinica da se mane rđava posla da ostavi tu vanglu i da dođe kod nje, pa kad se smiri situacija, vratiće se i ručaće kasnije… A ova joj onako, ni pet ni šest, pa opušteno reče: “Je**š nasuvo kad se o’ladi!”.

Nasuvo s krompirom

Nasuvo s krompirom

E, zbog toga, ja nasuvo s krompirom spremam samo kad smo svi kući, da se kojim slučajem ne o’ladi 😀

Za nasuvo s krompirom potrebno je*:

 • oko 500 g domaćih rezanaca (može i paket kupovnih)
 • oko 1/2 kg krompira
 • 2 glavice crna luka
 • 1 kašičica crvene mlevene paprike
 • malo ulja
 • soli po ukusu

*Količina namirnica je proizvoljna. Neko voli sa više testa, neko sa više krompira. Neko voli da se oseti luk, neko ne, neko pravi crvenije, neko bleđe. Znači sve je onako, što bi rekli stari “odoka”. Ovako ja pripremam nasuvo za moju porodicu.

Priprema:

Očistiti oko 1/2 kg crvena krompira, iseći na kocke i staviti da se kuva u slanoj vodi. Obariti rezance u slanoj vodi u koju ste dodali kap-dve ulja. Naseći luk na sitno (ako imate mladi luk sa zelenim perajima možete i njega koristiti, neće pokvariti ukus).

U jednoj manjoj šeprici udinstati luk na malo ulja, pospoliti po ukusu. Kad je luk skroz omekšao dodati crvenu mlevenu papriku (ja koristim slatku). Krompir procediti i malo ga ispasirati (ne da se dobije pire, već da ostanu i krupniji komadi). Preko krompira preliti luk sa paprikom. Testo procediti (proprati pod mlazom vode) i dodati u krompir i luk. Sve dobro izmešati, probadi i dodatno osoliti (po potrebi).

Nasuvo s krompirom

Nasuvo s krompirom i salatom od cvekle

Najvažnije od svega je da nasuvo odmah poslužite uz neku salatu, npr kisele krastavce, cveklu, kupus i slično. I da, ne čekajte da se nasuvo o’ladi, odmah počnite da jedete.

Prijatno!!!

P.S. Ima još jedna (novija) tradicija u mojoj porodičnoj kući koja traje od pre recimo 20 godina. Znate kako za Novogodišnje praznike uvek bude puna trpeza, a od svega najviše bude kojekakvog mesa i pečenja, kolača… ma svega bude. Od svega toga, nama se 1.januara te godine jelo nasuvo s krompirom. Mama, kao i svaka druga mama, šta će, ustade i napravi nam nasuvo 🙂 Toliko nam je to nasuvo s krompirom tada “leglo”, da nam je to postao jedan vid naše tradicije 😀

Dopao vam se tekst? Slobodno ga podelite ili ostavite komentar 🙂

Nešto kuvamo u glavi, a nešto na šporetu... Ja sam Danijela Gikić, kreator sam i autor bloga „ŠtaSeKuva?“, ali sam pre svega majka dva divna dečaka. Ja sam jedna obična žena koja voli da kuva i ugađa svojim najmilijima. Često eksperimentišem u kuhinji i uživam u svakom zalogaju. Volim sve vrste salata i povrća, ribu i lagana mesa. Volim testo i testenine, a kolače obožavam. Uglavnom pravim jednostavna jela koja se pripremaju od lako dostupnih namirnica. Zbog svoje dece se trudim da očuvam tradiciju i običaje u svojoj kući, te sam iz istog razloga blog pokrenula i posvetila upravo njima. Želja mi je da od zaborava sačuvam jela koja su generacijama pripremana u mojoj porodici, kao i neka nova, koja u hodu isprobavam i uvrštavam u naš jelovnik. Blog „ŠtaSeKuva?“ osmišljen je da kroz razne recepte i male životne priče sačuva neke divne uspomene na meni drage ljude, ali i da bude svojevrstan podsetnik mojoj deci, jednoga dana kada odrastu. Recepti su detaljno opisani i dokumentovani fotografijama kako bi bili od koristi i početnicima u kuvanju.

6 Comments
 1. Reply gostkodgroficenaveceri 06/12/2014 at 17:08

  Za ovo jelo sam od svoje babe čuo izraz, naziv, toliko arhaičan da je i njoj bio smešan kada ga je, još kao dete, prvi put čula: ČIMBURCI.

  Od tada se u našoj kući jedu, naravno, samo čimburci, dok su ostale varijante (kao šufnudle i njoke ili valjušci ili… neki tačni neki približni, neki zapravo pre važe za druga, slična jela) samo tu kao pomoć kada se trećim licima objašnjava šta smo, zapravo, jeli.

  • Reply ŠtaSeKuva? 06/12/2014 at 17:53

   Čimburci? Stvarno nikad nisam čula za taj izraz, a živim u multinacionalnoj sredini 🙂 Al, eto, čovek se uči dok je živ 🙂 Hvala ti Grofe na tome…

 2. Reply Skitarnik 06/12/2014 at 18:17

  Ja sam za ovo čula samo kod moje mame i nikad i i nigde više. Odlično si me podsetila na ovo!

  • Reply ŠtaSeKuva? 06/12/2014 at 18:24

   Baš mi je drago 😀 Ima ovde dosta tih starih, zaboravljenih jela… proskitaj malko 😉

 3. Reply duledudule 06/12/2014 at 19:04

  Jel to znaci da si pronasla skriptu 😀 Ej i pricica je dobra, a recept cu da probam 🙂

  • Reply ŠtaSeKuva? 08/12/2014 at 17:04

   Ne, Duledudule, ovo je još uvek iz moje glave 😀 al naći ću ja tu skriptu već, mora biti tu negde…
   Drago mi je da ti se sviđa priča. Kako sam je ja čula, tako sam vam i prenela:-D a nasuvo s krompirom obavezno da probaš 😉

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: