Pileći bataci i pekarski krompir iz rerne

Ovde nema neke velike filozofije, jer svi mi dobro znamo šta su to pileći bataci i pekarski krompir iz rerne. Obožavam meso i krompir u ovoj varijanti, a obično ovako nešto spremam kad sam u stisci s vremenom. Dešava se to svima nama, zar ne? Uostalom, pileći bataci budu perfektni, sočni iznutra a hrskavi spolja, a krompir sladak, ma prste da poližeš…

Za pileće batake i pekarski krompir iz rerne potrebno je:

  • pileći bataci i karabataci (količina po želji)
  • so
  • malo ulja ili masti (po potrebi)
  • crveni krompir (količina po želji)
Pileći bataci do pola pečeni

Pileći bataci do pola pečeni

Priprema:

Batake i karabateke nasoliti, staviti u tepsiju pa peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C, prvo 5-10 minuta minuta sa jedne, a onda isto tako i sa druge strane.

Kad su bataci poprimili finu karamel boju, podliti malo vode i prekriti tepsiju folijom, pa peći batake još 15-tak minuta. Na taj način bataci će ostati meki i sočni iznutra.

Za to vreme očistiti krompir i iseći ga po želji (ja volim u kriške, i to se kod nas zove pekarski krompir).

Pileći bataci i pekarski krompir iz rerne

Pileći bataci i pekarski krompir iz rerne

Skinuti foliju sa tepsije, između pilećih bataka ravnomerno rasporediti krompir, sipati malo ulja ili masti i vratiti u rernu da se krompir ispeče. Posle 10-tak minuta možete izvaditi meso i krompir vratiti da se peče. Povremeno otopljenom masnoćom iz tepsije prelivati krompir.

Kad je krompir pečen vratite pileće batake i zapecite sve zajedno još 5-10 minuta.

Pileći bataci i pekarski krompir iz rerne

Pileći bataci i pekarski krompir iz rerne

Posluženje:

Nakon neke supe ili čorbe, poslužite vruće pileće batake i pekarski krompir iz rerne sa sezonskom ili salatom iz zimnice.

Prijatno!!!

Dopao vam se tekst? Slobodno ga podelite ili ostavite komentar 🙂

Nešto kuvamo u glavi, a nešto na šporetu... Ja sam Danijela Gikić, kreator sam i autor bloga „ŠtaSeKuva?“, ali sam pre svega majka dva divna dečaka. Ja sam jedna obična žena koja voli da kuva i ugađa svojim najmilijima. Često eksperimentišem u kuhinji i uživam u svakom zalogaju. Volim sve vrste salata i povrća, ribu i lagana mesa. Volim testo i testenine, a kolače obožavam. Uglavnom pravim jednostavna jela koja se pripremaju od lako dostupnih namirnica. Zbog svoje dece se trudim da očuvam tradiciju i običaje u svojoj kući, te sam iz istog razloga blog pokrenula i posvetila upravo njima. Želja mi je da od zaborava sačuvam jela koja su generacijama pripremana u mojoj porodici, kao i neka nova, koja u hodu isprobavam i uvrštavam u naš jelovnik. Blog „ŠtaSeKuva?“ osmišljen je da kroz razne recepte i male životne priče sačuva neke divne uspomene na meni drage ljude, ali i da bude svojevrstan podsetnik mojoj deci, jednoga dana kada odrastu. Recepti su detaljno opisani i dokumentovani fotografijama kako bi bili od koristi i početnicima u kuvanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.