Special

Koljivo – Slavsko žito

Pored Slavskog kolača još jedno veoma važno obeležje Krsne slave (Svečara) je Koljivo – Slavsko žito. Žito je simbol večnog života, ono povezuje žive i preminule članove porodice. Isto tako, žito je i simbol vaskrsenja, jer posejana zrna pšenice donose novi život. Koljivo se prinosi u slavu Božiju, u čast svetitelja koji se slavi, a za pokoj duša umrlih predaka i srodnika, koji su tu Slavu slavili i svojim potomcima predali. Upravo iz tih razloga Koljivo to jest žito, pravi se za Svečare (Krsnu slavu) i parastos (sahranu).

Dan uoči slave domaćica probira najlepša zrna žita od kog će spremiti Koljivo. Ovako pripremljeno žito se kuva, zatim se melje i meša sa šećerom ili medom, a potom ukrašava. Koljivo isto kao i Slavski kolač Sveštenik osveti za Krsnu slavu (u Crkvi ili u kući domaćina), a osvećena pšenica se naziva još i pananija, prekadnja, koljivo ili samo žito.

U zavisnosti od sredine u kojoj domaćini – Svečari žive, postoje i različiti običaji vezani za služenje Koljiva. Stari je običaj da se Koljivom ponudi svako ko pređe kućni prag Svečara i poželi mu srećnu slavu. U nekim sredinama, Koljivo se iznosi i služi pre Slavskog ručka, a negde tek nakon ručka, ali pre kolača.

U zavisnosti od toga gde živite i kako slavite slavu, od brojnosti vaše porodice kao i broja gostiju koji vam dolaze na slavu, pa i od vašeg ličnog ukusa, količinu sastojaka ćete prilagoditi sebi.

Za Koljivo – Slavsko žito potrebno je:

 • 1 kg pšenice belije
 • 1 kg šećera (može kristal, može u prahu)
 • 1 kg oraha (mlevenih + nekoliko polutki u celo)
 • 250 g suvog grožđa (može više ili manje)
 • vanil šećer (po ukusu)
 • cimet (po ukusu)
Pšenica belija za koljivo

Pšenica belija za koljivo

Priprema:

Žito ošistiti od kukolja i ostalih nečistoća. Potopiti ga i ostaviti da odstoji preko noći, Sutradan, ujutru ocediti tu vodu i baciti, a u žito naliti svežu vodu, pa staviti žito da se kuva. Kad žito provri, opet odliti tu vodu i baciti je. Isti postupak uraditi još dva puta. Nakon toga ostaviti žito da se kuva jedan i po sat.

Kad je žito kuvano, dobro ga poklopiti pa ga “pretrpati” (umotati šerpu većom kuhinjskom krpom, pa sve opet umotati u ćebe i ostaviti tako da prenoći).Sutradan ujutru žito ocediti, proprati hladnom vodom, pa ga izručiti na veliku tepsiju ili na kuhinjski čaršav da se žito ocedi i osuši.

Suvo grožđe potopite u vodu. Kad je upilo vodu procedite ga i proširite na kuhinjsku krpu da se ocedi i prosuši. Orahe sameljite, ali odmah sa strane izdvojte lepe krupne polutke oraha za dekoraciju, kao i malo mlevenih za posipanje Koljiva.

Samleveno i začinjeno žito za Koljivo

Samleveno i začinjeno žito za Koljivo

Kad je žito suvo, samleti ga, najbolje na mašini za meso, a ako je nemate, iskoristite seckalicu ili blender. U mleveno žito dodajte mlevene orahe, suvo grožđe, šećer, vanil šećer i cimet po ukusu. Rukama treba dobro umešati, da se sve ravnomerno sjedini.

Posluženje:

Preručiti Koljivo u činiju, od gore posuti mlevenim orasima i ukrasiti ga po želji polutkama oraha i zrnima suvog grožđa.

Koljivo - Slavsko žito

Koljivo – Slavsko žito

Po želji, od jedne količine žita možete praviti kuglice, uvaljati ih u mlevene orahe, pa ređati u papirne korpice, i tako Koljivo poslužiti na tacni zajedno sa ostalim kolačima.

Srećna slava!!!

Dopao vam se tekst? Slobodno ga podelite ili ostavite komentar 🙂

Nešto kuvamo u glavi, a nešto na šporetu... Ja sam Danijela Gikić, kreator sam i autor bloga „ŠtaSeKuva?“, ali sam pre svega majka dva divna dečaka. Ja sam jedna obična žena koja voli da kuva i ugađa svojim najmilijima. Često eksperimentišem u kuhinji i uživam u svakom zalogaju. Volim sve vrste salata i povrća, ribu i lagana mesa. Volim testo i testenine, a kolače obožavam. Uglavnom pravim jednostavna jela koja se pripremaju od lako dostupnih namirnica. Zbog svoje dece se trudim da očuvam tradiciju i običaje u svojoj kući, te sam iz istog razloga blog pokrenula i posvetila upravo njima. Želja mi je da od zaborava sačuvam jela koja su generacijama pripremana u mojoj porodici, kao i neka nova, koja u hodu isprobavam i uvrštavam u naš jelovnik. Blog „ŠtaSeKuva?“ osmišljen je da kroz razne recepte i male životne priče sačuva neke divne uspomene na meni drage ljude, ali i da bude svojevrstan podsetnik mojoj deci, jednoga dana kada odrastu. Recepti su detaljno opisani i dokumentovani fotografijama kako bi bili od koristi i početnicima u kuvanju.

4 Comments
 1. Reply LaBiLnA 20/12/2014 at 01:17

  Skupi orasi! 🙁

  • Reply ŠtaSeKuva? 21/12/2014 at 18:43

   Jesu, znam 🙁 Na moju sreću, svake godine ih dobijem od svekra i svekrve 🙂 oni imaju nekoliko svojih oraha na selu.
   Ti možeš praviti manju količinu Koljiva i naravno uvek možeš i dodatno smanjiti orahe… ali, s obzirom da se to retko pravi i da je ukusnije sa više oraha, isplati se uložiti u njih 🙂

 2. Reply Луна 21/12/2014 at 19:42

  Ја направила, све се појело 🙂

Leave a reply

%d bloggers like this: