Special

Sok od lubenice i nane – osveženje za vrele dane

Oooooo daaaa… U vrelim letnjim danima naša usta prosto vape za osveženjima i raznim koktelima. Sok od lubenice i nane je pravi, prirodni, veoma osvežavajući napitak, a uz sve to još i zdrav. Napravite ga odmah, dodajte mnogo leda, sklonite se pod neki suncobran, stavite naočari za sunce, uzmite neku knjigu u ruke i uživajte dok lagano pijuckate osvežavajući, potpuno prirodni sok od lubenice…

Vidim mnogo je onih koji u ovako pravljen sok od lubenice dodaju šećer ili med. Meni je to suvišno, jer ipak, lubenica sama po sebi ima dovoljno šećera, tako da ga nisam dodavala… Uostalom, držim se svoje parole:

Ne pijem sok da se osladim, već da se ohladim 😀

sok od lubenice i nane

Napolju je prijatnih 35°C u hladu 😓😓… Pravac do frižidera, zagnjurite glavu unutra 😊😊 sigurna sam da na nekoj polici imate lubenicu 🍉🍉🍉 Ne mora biti cela, dovoljne su vam dve tri kriške 🍹🍹🍹 

Za sok od lubenice i nane potrebno je:

  • zrela slatka lubenica
  • listovi sveže nane
  • kockice leda
  • malo soka od limuna/limete

*po želji, može i meda, ali samo baš ako morate 😉

biće vam potrebni još i:

  • blender
  • velika čaša, krigla ili tegla za posluženje
  • slamčica ili dve – jer u drušvu je zabavnije 🙂

Priprema:

Iseći lubenicu na kriške, skinuti koru i očistiti semenke. Tako pripremiti lubenicu u potrebnoj ili željenoj količini. Iseći je na sitnije komade i staviti u blender. Iskidati listiće nane (opet količina po ukusu) pa ih dodati u blender zajedno sa lubenicom. Po želji i vađem ukusu, lubenici i nani možete dodati malo ceđenog limuna ili limete.

Ako ste kojim slučajem ipak veliki slatkaroš, u ovom momentu možete zasladiti sok. U svakom pogledu, bolje je koristiti med nego šećer – beli šećer bolje zaobilaziti u širokom luku… Znači, ako vam je potrebno, sada možete dodati malo meda.

sok od lubenice i nane priprema miksanje

Konačno, vreme je za miksanje. Uključite blender i sve zajedno dobro smiksajte, dok ne dobijete lubenicu u tečnom stanju. Ovako dobijeni sok od lubenice možete odmah piti ako želite. Biće malo gušći i u njemu će plivati usitnjeni listići nane. Osim, ako imate bolji i jači blender od mene (što je veoma moguće, jer je moj star bar jedno 13 godina).

DakleM, ja ovako smiksani sok ipak procedim, pa tako eliminišem eventualne “plivače” (jer pored listića nane, zalomi se tu i koja koštica od lubenice). Sok i dalje ima dobru gustinu. Ne volim da ga razređujem vodom, jer u sok od lubenice i nane obavezno dodajem dosta leda.

sok od lubenice i nane

Posluženje:

U odgovarajuću čašu, kriglu, teglu ili neku sličnu posudu iz koje ćete služiti sok dodati željenu količinu ledenih kockica, a potom istu napuniti do vrha. Po želji, sok od lubenice i nane možete dekorisati kriškom lubenice, limuna/limete i listićima nane. Slamka ili dve su nezaobilazni detalji. Gotovo isto kao i sunce, more, kupaći kostim, papuče, sunčane naočari, šešir, suncobran, knjiga… Naravno, sve to ako ste u mogućnosti. Ako i niste, niko vam ne može zabraniti da maštate i improvizujete 😉

sok od lubenice i nane

Ukoliko imate 18+ i volite koktele, umesto jednog dela leda možete dodati kockice neke zaleđene žestine ili nekog penušavog pića. Takvu verziju soka od lubenice preporučujem tek u većernjim satima. Kada malko zaladi, uz muzikicu i društvanjce, ovo bi moglo biti idealno pićence 😀

sok od lubenice i nane

Živeli i zdravi mi bili!

 

Dopao vam se tekst? Slobodno ga podelite ili ostavite komentar 🙂

Nešto kuvamo u glavi, a nešto na šporetu... Ja sam Danijela Gikić, kreator sam i autor bloga „ŠtaSeKuva?“, ali sam pre svega majka dva divna dečaka. Ja sam jedna obična žena koja voli da kuva i ugađa svojim najmilijima. Često eksperimentišem u kuhinji i uživam u svakom zalogaju. Volim sve vrste salata i povrća, ribu i lagana mesa. Volim testo i testenine, a kolače obožavam. Uglavnom pravim jednostavna jela koja se pripremaju od lako dostupnih namirnica. Zbog svoje dece se trudim da očuvam tradiciju i običaje u svojoj kući, te sam iz istog razloga blog pokrenula i posvetila upravo njima. Želja mi je da od zaborava sačuvam jela koja su generacijama pripremana u mojoj porodici, kao i neka nova, koja u hodu isprobavam i uvrštavam u naš jelovnik. Blog „ŠtaSeKuva?“ osmišljen je da kroz razne recepte i male životne priče sačuva neke divne uspomene na meni drage ljude, ali i da bude svojevrstan podsetnik mojoj deci, jednoga dana kada odrastu. Recepti su detaljno opisani i dokumentovani fotografijama kako bi bili od koristi i početnicima u kuvanju.

No Comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: