Special

Ptica u gnezdu od testa

Niko se ne raduje Uskrsu, odnosno Vaskrsu, toliko koliko naši najmlađi. Upravo iz tog razloga svaka majka (i baka, i tetka, i ujna) gleda da svojim najmilijima ugodi i napravi nešto posebno. Pored raznih Uskršnjih torti i kolača, na svečanoj trpezi nađu se i zečići, pilići i ptice u gnezdu od testa…

U principu, ovde se više radi o zanimljivoj ideji, a testo možete da koristite ono koje je vama drago. Nekako više volim da radim sa mekim testom, jer nakon pečenja ima mnogo lepši ukus.

Za pticu u gnezdu od testa potrebno je:

 • 300 g brašna+brašno za rad
 • 1 dl vode
 • 1 dl mleka
 • 1 kašičica šećera
 • 1/2 kesice suvog kvasca
 • 1- 1,5 kašičica soli
 • 2 kašika ulja
 • nekoliko maslina
 • 1 badem ili semenka bundeve
 • 2 zrna bibera
 • 1 žumance
 • komadić maslaca (ili masti) za podmazivanje pleha
Ptica u gnezdu od testa u korpici

Ptica u gnezdu od testa

Priprema:

Vodu i mleko pomešata i smlačiti, pa u tu tečnost dodati šećer i kvasac da proradi. Nakon nekoliko minuta, kad je kvasac nadošao, osoliti i postepeno dodavati brašno da se zamesi mekše testo. Ukoliko imate mikser sa posudom neka on to radi umesto vas, brže je i lakše 🙂 Tokom mešenja dodati ulje i dobro izraditi testo da bi testo za ptičje gnezdo bilo meko i elastično (testo mora da ostane meko, ali ne sme da se lepi za ruke). Umešeno testo vratiti u vanglu, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da narasta narednih pola sata.

Kad se testo udvostručilo (ili bolje reći utrostručilo) podeliti ga na dva dela. Od jednog dela praviti pletenicu koja će biti ptičje gnezdo, a od drugog dela praviti ptičicu i lopticu kojom ćemo ispuniti gnezdo.

Pletenicu praviti na uobičajen način, preplićući tri trake od testa i na kraju spojiti u krug da se dobije gnezdo.

Venčić od testa za ptičje gnezdo

Venčić od testa za ptičje gnezdo

U sredinu gnezda staviti lopticu od testa koju ćete spljoštiti rukom da popuni prostor unutar pletenice.

Ptičje gnezdo od testa - bez ptice

Ptičje gnezdo od testa – bez ptice

Ptičicu napraviti od jedne deblje, valjkaste trake testa, na isti način kao što se prave ptičice – ukrasi za Slavski kolač, samo nešto veće. Naravno, veličinu ptičice prilagoditi veličini gnezda. Napred u nastavku glave, na mesto kljuna umetnuti badem ili semenku bundeve, a sa strane utisnuti zrna bibera za oči. Pozadi nožem zaseći na nekoliko mesta i napraviti ptičji rep.

Ptica od testa

Ptica od testa

Ovako napravljenu pticu staviti u gnezdo i oko nje, u krug, zabosti nekoliko maslina i suvih grančica bosiljka – ako imate (ja ih nisam imala u ovom momentu).

Ptica u gnezdu od testa pre ukrašavanja

Ptica u gnezdu od testa pre ukrašavanja

Ptica u gnezdu od testa ukrašeno maslinama

Ptica u gnezdu od testa ukrašeno maslinama

Ptica u gnezdu od testa ukrašeno maslinama

Ptica u gnezdu od testa ukrašeno maslinama

Umutiti žumance i žumancem premazati i ptičicu i gnezdo, a potom ih staviti u podmazan pleh.

Ptica u gnezdu od testa premazano žumancem-pre pečenja

Ptica u gnezdu od testa premazano žumancem-pre pečenja

Ptica u gnezdu od testa premazano žumancem-pre pečenja

Ptica u gnezdu od testa premazano žumancem-pre pečenja

Ptičje gnezdo od testa staviti u prethodno zagrejanu rernu na 250 °C i peći 5 minuta, a potom rernu smanjiti na 190-200 °C i peći još 30-tak minuta dok se testo ne ispeče iznutra, a spolja ne poprimi lepu zlatnu boju.

Ptica u gnezdu od testa - ispečeno

Ptica u gnezdu od testa – ispečeno

Kad je pečeno, ptičje gnezdo od testa (po želji) možete dodatno ukrasiti crvenom trakicom, koju ćete vezati u mašnicu oko glave ptičice.

Ptica u gnezdu od testa kao Uskršnja dekoracija

Ptica u gnezdu od testa kao Uskršnja dekoracija

Ptičje gnezdo staviti u veću korpicu napunjenu travom i okolo dekorisati šarenim čokoladnim jajima, pa sve komplet pokloniti svom ili nekom drugom, vama dragom detetu.

Ptica u gnezdu od testa u korpici sa čokoladnim jajima

Ptica u gnezdu od testa u korpici sa čokoladnim jajima

Srećan Uskrs!

Hristos Voskrese – Radost donese!!!

Dopao vam se tekst? Slobodno ga podelite ili ostavite komentar 🙂

Nešto kuvamo u glavi, a nešto na šporetu... Ja sam Danijela Gikić, kreator sam i autor bloga „ŠtaSeKuva?“, ali sam pre svega majka dva divna dečaka. Ja sam jedna obična žena koja voli da kuva i ugađa svojim najmilijima. Često eksperimentišem u kuhinji i uživam u svakom zalogaju. Volim sve vrste salata i povrća, ribu i lagana mesa. Volim testo i testenine, a kolače obožavam. Uglavnom pravim jednostavna jela koja se pripremaju od lako dostupnih namirnica. Zbog svoje dece se trudim da očuvam tradiciju i običaje u svojoj kući, te sam iz istog razloga blog pokrenula i posvetila upravo njima. Želja mi je da od zaborava sačuvam jela koja su generacijama pripremana u mojoj porodici, kao i neka nova, koja u hodu isprobavam i uvrštavam u naš jelovnik. Blog „ŠtaSeKuva?“ osmišljen je da kroz razne recepte i male životne priče sačuva neke divne uspomene na meni drage ljude, ali i da bude svojevrstan podsetnik mojoj deci, jednoga dana kada odrastu. Recepti su detaljno opisani i dokumentovani fotografijama kako bi bili od koristi i početnicima u kuvanju.

No Comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: