Ptica u gnezdu od testa

Probajte i ovo

Niko se ne raduje Uskrsu, odnosno Vaskrsu, toliko koliko naši najmlađi. Upravo iz tog razloga svaka majka (i baka, i tetka, i ujna) gleda da svojim najmilijima ugodi i napravi nešto posebno. Pored raznih Uskršnjih torti i kolača, na svečanoj trpezi nađu se i zečići, pilići i ptice u gnezdu od testa…

U principu, ovde se više radi o zanimljivoj ideji, a testo možete da koristite ono koje je vama drago. Nekako više volim da radim sa mekim testom, jer nakon pečenja ima mnogo lepši ukus.

Za pticu u gnezdu od testa potrebno je:

 • 300 g brašna+brašno za rad
 • 1 dl vode
 • 1 dl mleka
 • 1 kašičica šećera
 • 1/2 kesice suvog kvasca
 • 1- 1,5 kašičica soli
 • 2 kašika ulja
 • nekoliko maslina
 • 1 badem ili semenka bundeve
 • 2 zrna bibera
 • 1 žumance
 • komadić maslaca (ili masti) za podmazivanje pleha

ptica-u-gnezdu-od-testa

Priprema:

Vodu i mleko pomešata i smlačiti, pa u tu tečnost dodati šećer i kvasac da proradi. Nakon nekoliko minuta, kad je kvasac nadošao, osoliti i postepeno dodavati brašno da se zamesi mekše testo. Ukoliko imate mikser sa posudom neka on to radi umesto vas, brže je i lakše 🙂 Tokom mešenja dodati ulje i dobro izraditi testo da bi testo za ptičje gnezdo bilo meko i elastično (testo mora da ostane meko, ali ne sme da se lepi za ruke). Umešeno testo vratiti u vanglu, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da narasta narednih pola sata.

Kad se testo udvostručilo (ili bolje reći utrostručilo) podeliti ga na dva dela. Od jednog dela praviti pletenicu koja će biti ptičje gnezdo, a od drugog dela praviti ptičicu i lopticu kojom ćemo ispuniti gnezdo.

Pletenicu praviti na uobičajen način, preplićući tri trake od testa i na kraju spojiti u krug da se dobije gnezdo.

ptica-u-gnezdu-od-testa
Venčić od testa za ptičje gnezdo

U sredinu gnezda staviti lopticu od testa koju ćete spljoštiti rukom da popuni prostor unutar pletenice.

ptica-u-gnezdu-od-testa

Ptičicu napraviti od jedne deblje, valjkaste trake testa, na isti način kao što se prave ptičice – ukrasi za Slavski kolač, samo nešto veće. Naravno, veličinu ptičice prilagoditi veličini gnezda. Napred u nastavku glave, na mesto kljuna umetnuti badem ili semenku bundeve, a sa strane utisnuti zrna bibera za oči. Pozadi nožem zaseći na nekoliko mesta i napraviti ptičji rep.

ptica-u-gnezdu-od-testa
Ptica od testa

Ovako napravljenu pticu staviti u gnezdo i oko nje, u krug, zabosti nekoliko maslina i suvih grančica bosiljka – ako imate (ja ih nisam imala u ovom momentu).

ptica-u-gnezdu-od-testa
Ptica u gnezdu od testa pre ukrašavanja

Umutiti žumance i žumancem premazati i ptičicu i gnezdo, a potom ih staviti u podmazan pleh.

Ptičje gnezdo od testa staviti u prethodno zagrejanu rernu na 250 °C i peći 5 minuta, a potom rernu smanjiti na 190-200 °C i peći još 30-tak minuta dok se testo ne ispeče iznutra, a spolja ne poprimi lepu zlatnu boju.

ptica-u-gnezdu-od-testa

Kad je pečeno, ptičje gnezdo od testa (po želji) možete dodatno ukrasiti crvenom trakicom, koju ćete vezati u mašnicu oko glave ptičice.

ptica-u-gnezdu-od-testa

Ptičje gnezdo staviti u veću korpicu napunjenu travom i okolo dekorisati šarenim čokoladnim jajima, pa sve komplet pokloniti svom ili nekom drugom, vama dragom detetu.

ptica-u-gnezdu-od-testa

Srećan Uskrs!

Hristos Voskrese – Radost donese!!!

- Reklama -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Reklama -

Recepti sa Bloga

- Reklama -

Probajte i ovo

- Reklama -