Special

Boranija sa junetinom iz ekspres lonca

Kada poželim da spremim nešto jednostavno, brzo i ukusno, a da može i da se podgreje sutradan, onda je upravo boranija sa junetinom na repertoaru. Boraniju često spremam jer volimo ukus ove mahunarke. Ponekad je pravim “klot” sa mlekom i pavlakom, a ponekad upravo ovako sa junetinom. Kako god, boranija je bar dva-tri puta mesečno u mom loncu. Ovog puta sam je spremala u ekspres loncu i više je nikada neću spremati na klasičan način. A evo i zašto…

Ekspres lonac je odlična stvar. Sve đuture tutneš unutra, a od svega ide količina po izboru ili po potrebi. Zatvoriš lonac i čekaš da počne ventil da pišti i ispušta paru. Smanjiš ringlu, kuvaš još kratko i ćao, zdravo, doviđenja. Ručak je gotov 😀

Upravo tako sam i prvi put u ekspres loncu kuvala “klot” boraniju. Kako je stvarno bila “očas posla” gotova, odlučila sam da je uvek spremam u ekspres loncu, ali sam je ovog puta obogatila junetinom…

Za boraniju sa junetinom potrebno je:

  • komad junetine
  • žuta boranija
  • crni luk
  • soli po ukusu
  • malo masti ili ulja
  • malo brašna
  • 2-3 čena belog luka
  • 1-2 kašičice crvene mlevene paprike

Količine mesa i boranije su po potrebi. Obično za nas četvoro stavim 200-250g junetine i 4-5 šolja boranije. Ipak, kako junetini treba više vremena da se skuva nego samoj boraniji, postupak je bio nešto malo drugačiji nego kada kuvam boraniju sa mlekom. Dakle, postupak pripreme sledi u nastavku.

Priprema:

Sitno naseckati crni luk, a junetinu iseći na kockice. Sve zajedno staviti u ekspres lonac da se udinsta na malo masti ili ulja. Koliko dugo? Pa, recimo nekih 10 min, tek toliko da se meso prodinsta i promeni boju. (Ovo sam uradila na klasičan način, znači bez poklapanja ekspres lonca).

boranija sa junetinom iz ekspres lonca - dinstanje mesa

Dodati boraniju, soli staviti po ukusu, kao i crvenu mlevenu papriku, a onda sve lepo naliti vodom da ogrezne. Poklopiti ekspres lonac i ostaviti da se boranija sa junetinom kuva toliko dugo dok ventil ne počne da pišti. Neće mnogo vremena proći i lonac će biti pod pritiskom, a para će početi da izlazi kroz sigurnosni ventil.

boranija sa junetinom iz ekspres lonca - kuvanje

U tom momentu ringlu na šporetu smanjiti na najmanji stepen toplote i kuvati boraniju sa junetinom još 10-15 min.

Ako vam se žuri, a vaši su ukućani gladni, onda je u ovom momentu potrebno pažljivo ispustiti paru na ventilu ekspres lonca i boraniju po želji zapržiti na klasičan način. Na malo masti upržiti beli luk pa zagustiti brašnom. Pošto sam ranije već stavila mlevenu papriku ovde preskačem taj korak, ali iz ekspres lonca uzimam malo čorbe da razmutim zapršku i sve onda zajedno vratim u ekspres lonac, tek toliko da se brašno ukuva.

I to je to. Boranija sa junetinom iz ekspres lonca je gotova. Fale još samo kašike, tanjiri i gladna usta 😀

boranija sa junetinom iz ekspres lonca

Posluženje:

Boraniju sa junetinom poslužiti kao toplo kuvano jelo uz krišku hleba po vašem ukusu…

boranija sa junetinom iz ekspres lonca

Prijatno!!!

Dopao vam se tekst? Slobodno ga podelite ili ostavite komentar 🙂

Nešto kuvamo u glavi, a nešto na šporetu... Ja sam Danijela Gikić, kreator sam i autor bloga „ŠtaSeKuva?“, ali sam pre svega majka dva divna dečaka. Ja sam jedna obična žena koja voli da kuva i ugađa svojim najmilijima. Često eksperimentišem u kuhinji i uživam u svakom zalogaju. Volim sve vrste salata i povrća, ribu i lagana mesa. Volim testo i testenine, a kolače obožavam. Uglavnom pravim jednostavna jela koja se pripremaju od lako dostupnih namirnica. Zbog svoje dece se trudim da očuvam tradiciju i običaje u svojoj kući, te sam iz istog razloga blog pokrenula i posvetila upravo njima. Želja mi je da od zaborava sačuvam jela koja su generacijama pripremana u mojoj porodici, kao i neka nova, koja u hodu isprobavam i uvrštavam u naš jelovnik. Blog „ŠtaSeKuva?“ osmišljen je da kroz razne recepte i male životne priče sačuva neke divne uspomene na meni drage ljude, ali i da bude svojevrstan podsetnik mojoj deci, jednoga dana kada odrastu. Recepti su detaljno opisani i dokumentovani fotografijama kako bi bili od koristi i početnicima u kuvanju.

No Comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: