Special

Božićna česnica na vojvođanski način

Božićna česnica je neizostavni deo Božićne trpeze kod svih vernika Pravoslavne veroispovesti. U zavisnosti od tradicije koju neguje porodica, česnica se pravi kao Božićna slana pogača ili kao slatka suva pita sa orasima. Božićnu česnicu u vidu pogače uglavnom prave žitelji centralne i južne Srbije, dok u slatkoj verziji, česnicu kao slatku suvu pitu, prave žitelji Vojvodine. Ono što je karakteristično za obe varijante jeste da se u česnicu skriva zlatni dukat ili novčić. Prema verovanju, onaj ko izvuče dukat (novčić, iliti paricu) imaće sreće i novca cele godine. U Božićnu pogaču se pored novčica stavljaju još i zrna pasulja, kukuruza, jezgra oraha, bosiljak i slično, a u slatku česnicu suvo voće…

Božić je jedan od najvećih i najveselijih hrišćanskih praznika, kako kod vernika Katoličke, tako i kod vernika Pravoslavne veroispovesti. Na Božić slavimo rođenje Hrista i to označavamo na najrazličitije načine. Bez obzira na veroispovest, Božiću se najviše raduju najmlađi, a Božićnu trpezu odlikuje bogatstvo i raznovrsnost običaja. Oba Božića razlikuju se dakle i po običajima i tradicijama porodice, njenog okruženja kao i pripadnosti određenog naroda, ali isto tako i po Božićnoj trpezi.

Božićna jabuka

Božićna jabuka koju sam odabrala za svoju porodicu ovog Božića

Odvajkada se Božić slavio u našoj kući, čak i u vreme kada je to bilo zabranjeno. Kod nas, u Vojvodini, u selu moga oca, česnica se uvek pravila na ovaj način – kao slatka suva pita puna oraha. Sećam se da je moja baba uvek rastezala kore za česnicu i premazivala ih rastopljenom mašću. To je činila ranom zorom Božićnog jutra, jer se česnica pekla pre svitanja. Orahe je seckala ručno, jer se to tako nekada radilo, nije bilo seckalica… I uvek je stavljala četiri novčića; jedan da se nađe odmah u njihovoj kući na selu, i po jedan koji sa komadom česnice ide u kuće njene troje dece…

Mamina Božićna česnica

Moja mama je gledajući našu babu (svoju svekrvu), naučila da pravi česnicu na ovaj način, a to znanje prenela je na moju sestru i mene. Sada i ona isto kao i baba stavlja po četiri novčića. Jedan ostaje u njihovoj kući, pa ko ga nađe daje ga našem tati da ga zadene za Ikonu, a tata mu plaća otkup. Ostala tri novčića odlaze sa česnicom, jedan u moju kuću, jedan u sestrinu i jedan u bratovu 🙂

Mama stavlja u česnicu samo orahe i suvo grožđe. Polovinu oraha secka, a drugu polovinu melje. Isto tako kristal šećer pomeša sa šećerom u prahu i uvek smanji količinu.

Mamina Božićna česnica kao slatka pita sa orasima

Mamina Božićna česnica kao slatka pita sa orasima (na vojvođanski način)

Svekrvina Božićna česnica

Moja svekrva je rodom sa juga Srbije i ona za Božić pravi Božićnu česnicu kao pogaču u koju umeće nekoliko novčića, zrna pasulja, jezgra oraha, zrna žita… I kod njih kad odemo vrtimo česnicu u krug i lomimo, pa šta kome zapadne.

Svekrvina česnica kao slana Božićna pogača

Svekrvina česnica kao slana Božićna pogača

Moja Božićna česnica na vojvođanski način

Kore za česnicu na vojvođanski način poželjno je rastezati, a ako nemate dovoljno vremena, možete koristiti tanke kupovne kore za pitu. Ja sam ovog puta koristila kupovne 🙂

Kao i kod svih ostalih đakonija koje su naše babe mesile i pravile, sve se radi po ukusu i recept je od oka 🙂 Kod česnice važi samo jedno pravilo – što više materijala imate, to je česnica ukusnija.

Za Božićnu česnicu na vojvođanski način potrebno je:

 • 1 kg tankih kora (domaće rastezanih ili kupovnih)
 • oko 800 g oraha
 • 600-800 g šećera (po ukusu)
 • oko 250 g suvog grožđa (ili drugog suvog voća)
 • malo mleka (ili mineralne vode)
 • malo ulja

Priprema česnice:

Orahe naseckati ručno, ako baš nemate strpljenja niti vremena za to, možete polovinu iseći ručno (ili seckalicom) a drugu polovimu samleti na mašinu.

Seckanje oraha za česnicu na tradicionalni način

Seckanje oraha za česnicu na tradicionalni način

Ja volim da krckaju pod zubima pa ih sve seckam i to ručno, ne zato što nemam seckalicu, već zato što je to tradicija.

Seckani orasi i šećer Božićnu česnicu

Seckani orasi i šećer Božićnu česnicu

U orahe dodati kristal šećer, ako ne volite mnogo krckavo možete kombinovati sa šećerom u prahu (pomešati pola-pola).

Potopiti suvo grožđe u vodu da nabubri, pa ga osušiti na čistoj kuhinjskoj krpi. Ko ne voli suvo grožđe, ne mora ga staviti u česnicu. Po želji, možete uz suvo grožđe kombinovati suve šljive i suve smokve. Meni se lično više dopada kada je česnica bogatija, pa uvek uz suvo grožđe kombinujem još neko suvo voće, ovog puta sam kombinovala sa suvim šljivama. Naseckano suvo voće i oceđeno suvo grožđe dodati u orahe i šećer, pa sve izmešati. Ovako pripremljen nadev ćete posipati između kora.

Filovanje kora za Božićnu česnicu na vojvođanski način

Filovanje kora za Božićnu česnicu na vojvođanski način

Nauljiti veliku tepsiju. Tri kore odmah odvojiti sa strane i ostaviti ih za pokrivanje česnice. Na nauljenu tepsiju staviti nove tri kore, i to tako da svaku koru naizmenično poprskate mlekom (mineralnom vodom) i uljem. Preko kora posuti nadev koji ste napravili od oraha. Preko nadeva stavite list kore za pitu, poprskajte mlekom (kiselom vodom) ili uljem (šta vam je sledeće po redu), pa od gore opet stavite nadev.

Filovanje kora za Božićnu česnicu na vojvođanski način

Filovanje kora za Božićnu česnicu na vojvođanski način

Kada ste potrošili polovinu materijala, na nadev stavite dukat ili novčić po želji koji ste prethodno (naravno) dobro oprali. Zapamtite gde ste ga stavili za slučaj da treba da pomognete detetu da ga nađe 🙂 Ja za sada stavljam samo jedan novčić, i nekako se uvek zalomi da ga baš svake godine ono drugo dete nađe, onako, na smenu 🙂

Umetanje novčića u Božićnu česnicu

Umetanje novčića u Božićnu česnicu

Preko nadeva sa novčićem opet ide kora koju naprskate, pa nadev i tako sve dok imate materijala. Na kraju preko nadeva stavljate tri kore koje ste na početku odvojili i njih takođe premazujete (mlekom, vodom ili uljem).

Česnica se peče, tačnije rečeno suši u prethodno zagrejanoj rerni na 150 °C. Česnicu je potrebno sušiti oko 1 sat. Na kraju, po želji, možete malo pojačati temperaturu da česnica porumeni.

Ispečena Božićna česnica

Ispečena Božićna česnica

Pečenu česnicu pokriti kuhinjskom krpom da se prohladi. Kad se česnica ohladila isecite je na jednake kocke i stavite na tacnu.

Isečena Božićna česnica

Isečena Božićna česnica

U nekim porodicama, običaj je da se posle Božićnog ručka česnica lomi kao pogača. U tom slučaju domaćice je prave u okruglom kalupu. Kod nas je kuća uvek bila puna, jer smo velika porodica i navikli smo da delimo ono što ostane. Zato je baba Božićnu česnicu uvek pravila u velikoj tepsiji 🙂

Ja sam ovog puta pravila samo pola mere česnice na vojvođanski način, pa sam je pekla u đuveč tepsiji.

Božićna česnica na vojvođanski način kao suva slatka pita sa orasima suvim grožđem suvim šljivama suvim smokvama

Moja Božićna česnica na vojvođanski način – kao suva slatka pita sa orasima, suvim grožđem i suvim šljivama

 Mir Božiji – Hristos se rodi!!!

Dodatak:

Ove godine sam uz orahe i suvo grožđe kombinovala suve šljive i suve kajsije… Ukusna, sočna i što je još važnije, deca zadovoljna… ‪#‎božić2016‬ ‪#‎česnica‬

Božićna česnica 2016

Dopao vam se tekst? Slobodno ga podelite ili ostavite komentar 🙂

Nešto kuvamo u glavi, a nešto na šporetu... Ja sam Danijela Gikić, kreator sam i autor bloga „ŠtaSeKuva?“, ali sam pre svega majka dva divna dečaka. Ja sam jedna obična žena koja voli da kuva i ugađa svojim najmilijima. Često eksperimentišem u kuhinji i uživam u svakom zalogaju. Volim sve vrste salata i povrća, ribu i lagana mesa. Volim testo i testenine, a kolače obožavam. Uglavnom pravim jednostavna jela koja se pripremaju od lako dostupnih namirnica. Zbog svoje dece se trudim da očuvam tradiciju i običaje u svojoj kući, te sam iz istog razloga blog pokrenula i posvetila upravo njima. Želja mi je da od zaborava sačuvam jela koja su generacijama pripremana u mojoj porodici, kao i neka nova, koja u hodu isprobavam i uvrštavam u naš jelovnik. Blog „ŠtaSeKuva?“ osmišljen je da kroz razne recepte i male životne priče sačuva neke divne uspomene na meni drage ljude, ali i da bude svojevrstan podsetnik mojoj deci, jednoga dana kada odrastu. Recepti su detaljno opisani i dokumentovani fotografijama kako bi bili od koristi i početnicima u kuvanju.

2 Comments
 1. Reply Tamara 07/01/2016 at 11:11

  Ja je isečem na kocke pre pečenja da ne bi pucala gornja kora. I na kraju kada se ispeče prelijem medom. Sve ostalo je isto. Srećan Božić

  • Reply ŠtaSeKuva? 07/01/2016 at 12:49

   Može i tako, naravno… Međutim, ja je pravim ovako suvu, ne prelivam je jer me onda više asocira na baklavu 🙂 Hristos se rodi! Srećan Božić Tamara i tebi i tvojoj porodici! Uživajte!!!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: