Slavski kolač – izrada ukrasa i njihovo značenje

Probajte i ovo

Svaka domaćica u čijoj kući se drži Krsna slava, zna da taj Sveti dan ne može da prođe bez Slavskog kolača. Isto tako, zna se, Slavski kolač nije Slavski ako nema ukrasa… Pogledajte kako se pravi Slavski kolač, kakvo značenje imaju ukrasi na njemu i naučite da ih pravite…

Krsna Slava ili Svečari jeste najveći dan za vernike Pravoslavne veroispovesti. Prema važnosti Krsna slava je, posle Uskrsa i Božića, treći najveći verski praznik koji se slavi u krugu porodice i prijatelja. Na taj dan slavi se Svetac zaštitnik kuće i porodice. Nekada je bio običaj da se deca i krste na dan porodičnog Sveca, uoči Slave ili na pojtarje (drugi dan Slave). Ono što je jedinstveno za Krsnu slavu jeste Slavski kolač.

U zavisnosti od perioda godine kada “pada” Slava, domaćica pravi posni Slavski kolač ili mrsni Slavski kolač. Slavski kolač je domaći hleb koji se peče u okruglom kalupu, a ukrašen raznim oblicima koji se prave od istog testa, kao i specijalnim ukrasima koji se prave od testa posebno umešenog za tu svrhu. Slavski kolač Sveštenik osveti za Krsnu slavu (u Crkvi ili u kući domaćina).

Svaka domaćica – Svečarica, pravi Slavski kolač uoči Slave (dan ranije) i ukrašava ga po svom nahođenju. Pravi ga iz jednog dela kao pogaču koju potom ukrašava, ili opet iz više delova koristeći svoju maštu i dodajući mu detalje od kvasnog testa, a potom ga ukrašava dodatno. Ukrasi na Slavskom kolaču predstavljaju pojedinačne želje za blagostanje porodice. Uglavnom na svakom Slavskom kolaču nalaze se nezaobilazni simboli kao što su krst i pečat, a neretko se nađe i pletenica. Ukrasi od testa za Slavski kolač se prave od tvrdo umešenog slanog testa, i najbolje ih je praviti dan-dva pred slavu.

Izrada ukrasa za Slavski kolač

Za izradu ukrasa za Slavski kolač potrebno je:

– 200g brašna

– 3 kašičice soli

– 1dl mlake vode

Priprema testa i pravljenje ukrasa

U  posudi za mešenje promešajte brašno i so, a zatim malo po malo dolivajte mlaku vodu i mešajte. Umesite tvrdo i elastično testo. Ukoliko želite da ukrasi budu beli kad se kolač ispeče ili ih ranije pravite pa da mogu duže da stoje, povećajte količinu soli (od 50-100g).

Pogledaj detaljan video recept za slano testo od kog pravim sve ukrase za slavski kolač VIDEO RECEPT ZA SLANO TESTO ZA UKRASE 

Prvo napravite veće ukrase jer će vam trebati više testa, a potom ostatak testa razvucite oklagijom što tanje i napravite sitnije ukrase.

Ova količina testa dovoljna je za jedan slavski kolač prečnika 26cm.

Ukrasi mogu biti različiti i oni se mogu praviti na različite načine, što samo zavisi od kreativnosti domaćice ili domaćina (što da ne 🙂 ) koji ga prave.

Ovo su neki od ukrasa koje sam radila u naletu inspiracije 🙂 UKRASI SLAVSKI KOLAČ

Značenje ukrasa datira od davnina i uglavnom je vezano za opšte blagostanje porodice. Slavski kolač je ukrašen sa ukrasima od testa i slavskim pečatom. Ukrasi od testa su simboli naših želja za blagostanje porodice. Tako krst i slavski pečat predstavljaju veru, klas žita, grozd i bure predstavljaju rodnu godinu, ptice predstavljau mir, a cvetići lepotu. Napravite domaći slavski kolač i ukrasite ga sopstvenim ukrasima. Sa puno truda i  malo mašte bićete ponosni na svoj slavski kolač.

Ako Vam ipak to ne polazi za rukom, ili nemate vremena postoji jedno veoma jednostavno rešenje. Uvek možete poručiti ukrase od testa za vaš najlepši i najraskošniji Slavski kolač. Ovde ću vam ostaviti nekoliko slika i linkove do stranice Ukrasi Slavski Kolač male kreativne radionice koja se upravo bavi izradom i prodajom različitih setova ukrasa za Slavski kolač, koje lično dizajniram i pravim za vas.

Ovo su samo neki od raznovrsnih setova koje možete poručiti. Ne znam za vas ali meni se baš dopadaju 🙂

Ukrase za vaš najlepši Slavski kolač potražite društvenoj mreži Facebook Ukrasi Slavski Kolač i na Instagramu Ukrasi Slavski Kolač

Srećna slava!!!

***** Nastaviće se *****

U nastavku teksta prenosim ideje i načine izrade nekih od simbola i figura koji se koriste za ukrašavanje Slavskog kolača.

- Reklama -

2 COMMENTS

    • Nema na čemu 🙂 I mene je to isto interesovalo pa sam se malko raspitala, što kod tetke (koja je svojevremeno radila u pekari i profesionalno pravila Slavske kolače), što po internetu 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Reklama -

Recepti sa Bloga

- Reklama -

Probajte i ovo

- Reklama -