Slavski kolač – ideje za ukrašavanje

Probajte i ovo

Slavski kolač je domaći hleb koji se peče u okruglom kalupu, ukrašen raznim oblicima koji se prave od istog testa, kao i specijalnim ukrasima koji se prave od testa posebno umešenog za tu svrhu. U prethodnom tekstu pisala sam o vrstama Slavskog kolača, kao i o ukrasima. Naučili smo kako se pravi testo za ukrašavanje Slavskog kolača, koji se to simboli najčešće upotrebljavaju prilikom ukrašavanja i koje je njihovo značenje. U nastavku teksta prenosim ideje i načine izrade nekih simbola i figura koji se koriste za ukrašavanje Slavskog kolača…

Kako da napravite ukrase za Slavski kolač?

Slavski kolač je ukrašen sa ukrasima od testa i slavskim pečatom. Ukrasi od testa su simboli naših želja za blagostanje porodice, tako krst i slavski pečat predstavljaju veru, klas žita, grozd i bure predstavljaju rodnu godinu, ptice predstavljau mir, a cvetići lepotu. Napravite domaći slavski kolač i ukrasite ga sopstvenim ukrasima. Sa puno truda i  malo mašte bićete ponosni na svoj slavski kolač.

Grozd

Prvo uzmite malo testa i rastanjite ga izmedju dlanova tako da dobijete jedan tanak valjak (traku) debljine oko 2mm a dužine 10-15cm, zatim napravite još jedan kratki valjak dužine oko 2cm. Zatim napravite oko 20 malih kuglica razne veličine i sastavite grozd. Oko jednog kraja dužeg valjka zalepite sa malo vode dva reda kuglica po 4 sa svake strane, zatim sa jedne strane kuglica zalepite kratki valjak da na njega možete da dodate još jedan red kuglica, a zatim odozgo popunite kuglicama mesta tako da dobijete bogat grozd. Dužu traku spiralno uvite tako da obrazuje peteljku.

Bure

Da napravite bure oblikujte deblji valjak dužine oko 2-3cm a širine 2 cm, zatim tupom stranom tankog noža udubite uzdužne linije da se dobije utisak da je bure sastavljeno od dasaka. Onda napravite dve male tračice kao obruče i malu kuglicu koja predstavlja čep na buretu.

Klas žita

Da oblikujete klas žita prvo napravite valjak otprilike dužine i debljine prsta malo istanjen na gornjem kraju. Zatim oštrim makazama dok držite klas u ruci odozgo naizmenično plitko zasecajte testo da oblikujete šare.

Ptice

Pticu napravite od jednog tanjeg valjka testa dužine oko 15cm, zatim ga samo pažljivo vežite u čvor. Gornji kraj oblikujte tako da napravite vrat i glavu ptice, a donji kraj pritisnite i išarajte po želji tako da dobijete rep ptice.

Ostali ukrasi

Za ostale ukrase smo testo prvo tanko razvili oklagijom, pa ga oblikovali na sledeći način.

Knjiga

Da napravite knjigu isecite 2-3 pravougaonika iste veličine, zatim ih izbockajte čačkalicom kao da su ispisani. Po sredini vodom zalepite listove testa i čačkalicom utisnite sredinu. Da vam listovi ostanu razdvojeni možete ih odvojiti čačkalicama, a malo svaki list izvite na krajevima tako da dobijete utisak prave knjige.

Kale i zvončići

Kale ili zvončići se lako i brzo prave samo oštrom okruglom modlom (malom čašom, čepom, poklopcem odgovarajuće veličine) vadite male krugove testa i sa malo vode samo zalepite (stisnite) donji kraj oblikujući cvetić. Unutar cveta možete staviti prvo malu kuglicu pa je obaviti i dobiti slatke zvončiće. Cvetiće možete koristiti pojedinačno ili ih grupisati.

Ruže

Da oblikujete ruže prvo od test napravite malu suzu, a zatim kružiće testa lepite oko sredine sa malo vode oblikujući latice. Kružići mogu biti iste veličine ili spolja mogu biti malo veći, po želji. Preporučujemo pošto je dno ruže dosta debelo kad se cvet prosuši da odsečete višak testa tako da ruže budu lakše i ne propadnu u slavski kolač.

Listovi

Listove smo oblikovali tako što smo kružiće testa malo rukom izdužili i oštrim nožem napravili rupice koje predstavljaju reljef lista.

Od razvijenog testa još oblikujte krst, utisnite slavski pečat, ili napravite brojanice, sveće, cvetiće, ogradicu ili ptičije nožice…

Još neke od sjajnih i maštovitih ideje za izradu ukrasa od testa možete pogledati na stranici

UKRASI SLAVSKI KOLAC

Kako da napravite ove ukrase možete videti u tekstu Slavski kolač – izrada ukrasa i njihovo značenje.

Savet

Ukrase od testa je najbolje napraviti najmanje dan ranije tako da bi se prosušili, postali lakši da ne propadaju u testo slavskog kolača i lakše se prenose na kolač. Pošto se ukrasi za slavski kolač prave dosta dugo kasno je da počnete da ih pravite kad je kolač zamešen, a i unapred priprema ukrasa za slavski kolač će vam uštedeti dragoceno vreme za pripremu Krsne slave.

Ukrasi za slavski kolač su posni tako da se mogu koristiti i u slučaju posnog slavskog kolača. Mrsan slavski kolač premažite žumancetom i dok je kolač još mokar zalepite ukrase. Posan slavski kolač premažite uljem ali tek pošto ste zalepili ukrase inače vam se ukrasi za slavski kolač neće zalepiti. Ukrase možete zalepiti pomoću malo vode.

Ovo su neki od načina kako se prave ukrasi za slavski kolač, nadamo se da smo vam dali neku novu ideju kako da ukrasite slavski kolač. Napravite mnogo raznih ukrasa i bogato ukrasite svoj slavski kolač, pljosnate ukrase kao što su kale i listići možete uvući i sa strane kolača tako da išarate i ivice slavskog kolača izgledaće divno.

(Slike ukrasa i original tekst za izradu istih pozajmljen je sa sajta Erecepti)

Ideje za ukrašavanje Slavskog kolača

Koliko su samo kreativne naše domaćice pokazuju sledeće slike Slavskih kolača koje sam pozajmila:

Srećna slava!!!

- Reklama -

5 COMMENTS

    • Poštovana Mirjana, ukrase za testo napravite bar dan-dva ranije i ostavite ih da se prirodno osuše. Oni će tako pobeleti i stvrdnuti se. U krajnjoj nuždi sušite ih u rerni na niskoj temperaturi, pazeći da ne potamne.

      Vodom ili razmućenim žumancem ih prilepite na slavski kolač koji ste stavili u kalup kad je počeo da kisne (znači da ima još prostora u kalupu). Kako vaš Slavski kolač raste u kalupu tako će se ukrasi utisnuti sa strane, a kako su se prethodno stvrdnuli neće se spljoštiti prilikom pečenja 🙂

      Javite kako vam je ispalo. Pozdrav!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Reklama -

Recepti sa Bloga

- Reklama -

Probajte i ovo

- Reklama -