Sirup od zove sa limunom i/ili limetom

Probajte i ovo

Još od malih nogu sam volela domaći sok od zove, koji nam je mama povremeno pripremala u vidu sirupa od zove sa limunom. Domaći sok od zove dobija se kada se vodom razblaži domaći sirup od zove, ili se u razblaženom obliku priprema. Već godinama sirup od zove pravim sa limunom (bez konzervansa) baš na ovaj način koji sledi, a ove godine sam jednu polovinu sirupa napravila i sa limetom. U čitav ovaj projekat bila je uključena mala ali vredna ekipa, koju su činila četiri para odraslih ruku i tri para razigranih, dečijih ručica 🙂

Danima smo se pripremali put šume u lov na zovu. Plan je bio da odemo na našu Frušku goru, da uživamo u prirodi i uz put naberemo zove.

Drvo (žbun) zove
Drvo (žbun) zove

Dan ranije sam napravila moje čuvene pogačice sa sirom, a moja sestra je pravila proju. Deca su bila uzbuđena što će ceo dan provesti u igri na otvorenom, pa uz to još i na neistraženom terenu. Međutim, kako su planovi tu da se prave i kvare, nismo otišli na našu planinu, ali smo skoknuli do Srema i nabrali zovu u omanjem šumarku, koji je poprilično izdvojen iz urbane sredine.

Cvet zove
Cvet zove

Sve u svemu “Lov na zovu” je bila jedna nezaboravna pustolovina (o kojoj ću verovatno posebno pisati), jedna sjajna avantura sa uspešnim završetkom. Nabrali smo dosta zove i napravili domaći sirup od zove sa limunom i limetom.

Za sirup od zove sa limunom potrebno je:

 • 40 velikih cvetova zove
 • 2 kg šećera
 • 5 l vode (može i 4 ako želite da bude gušći)
 • 3 limuntusa (ja stavim 1,5-2)
 • 1-2 cela limuna/limete (može i više)
 • malo sodabikarbone (za pranje limuna/limete)
Nabran cvetovi zove - dobar ulov
Nabran cvetovi zove – dobar ulov

Priprema:

Cvetovima zove koje ste nabrali van urbane sredine (najbolje u šumi ili na nekom mestu gde nema saobraćaja) pažljivo otkinite peteljke ili cvetove odsecite makazama, pa ih stavite u odgovarajući dublji sud. Limun i limetu potopite u toplu vodu sa sodabikarbonom i ostavite da odstoje minimum pola sata, a nakon toga dobro operite.

Pripreme za pravljenje sirupa od zove
Pripreme za pravljenje sirupa od zove

U dve litre vode rastopiti šećer sa limuntusom i prokuvati.

Priprema sirupa - otapanje šećera i limuntusa
Priprema sirupa – otapanje šećera i limuntusa

Šerpu skinuti sa šporeta, pa ovu mešavinu sjediniti sa tri litre hladne, prethodno prokuvane vode.

Cvetove zove preliti ovako pripremljenim sirupom, a potom u njih dodati dooobro opran limun i/ili limetu koje ste isekli na kolutove, a potom sve zajedno promešajte.

Cvetovi zove sa limunom-potopljeni
Cvetovi zove sa limunom – potopljeni
Cvetovi zove sa limetom - potopljeni
Cvetovi zove sa limetom – potopljeni

Ukoliko posuda ima poklopac, poklopite je, a ako nema prekrijte najlon kesom ili neki većim čaršavom. Ovako pripremljenu mešavinu ostavite na hladnom i tamnom mestu da odstoji 24 sata, uz povremeno mešanje. Nakon 24h rukom vadite i cedite cvetove i limun (limetu), a potom kroz sterilnu (otkuvanu) gustu krpu, gazu ili tetra pelenu procedite sirup.

Pravljenje sirupa od zove sa limunom i/ili limetom -ceđenje
Pravljenje sirupa od zove sa limunom i/ili limetom -ceđenje

Sirup od zove sa limunom ili limetom bez konzervansa možete sipati u čiste, sterilisane staklene flaše koje ćete čuvati u frižideru. Ovako “spakovan” sirup poželjno je popiti u roku od 7-10 dana.

Domaći sirup od zove sa limunom i/ili limetom
Domaći sirup od zove sa limunom i/ili limetom

Ukoliko želite da pijete sok od zove sa limunom i limetom i tokom zime, sipajte ga u čiste plastične flaše koje ćete odložiti i čuvati u zamrzivaču.

Posluženje:

Sirup od zove sa limunom i/ili limetom sipati u čaše, a potom preliti hladnom vodom i poslužiti.

Sirup od zove sa limunom i/ili limetom
Sirup od zove sa limunom i/ili limetom

U zavisnosti od vašeg ukusa možete napraviti osvežavajući napitak koji će biti jače ili slabije koncentrovan, a to ćete postići tako što ćete dodavati više ili manje sirupa od zove.

Domaći sirup od zove sa limunom
Domaći sirup od zove sa limunom
Domaći sok od zove sa limetom
Domaći sok od zove sa limetom

Po želji, rub čaše možete ovlaš nakvasiti, potom umočiti u šećer, i na kraju dekorisati kriškama limuna/limete i poslužiti sa slamčicama.

Domaći sirup od zove sa limunom i/ili limetom
Domaći sirup od zove sa limunom i/ili limetom

Živeli!!!

Napomena: Od duple mere (znači od nekih 80-90 cvetova) ja sam dobila nepunih 12,5 litara sirupa, tačnije 6,2 l sirupa od zove sa limunom i isto toliko sirupa od zove sa limetom. Ukupno sam potrošila 4 kg šećera, 10 l vode, 3 limuntusa, 3 limuna i 3 limete. Kao što vidite, nije toliko možda ni bitan tačan broj cvetova koliko je bitno vreme branja. Najbolje je, kažu, zovu brati izjutra, nekoliko dana nakon kiše (3-5). Mi je baš nismo brali ranom zorom, biće pre da je bilo podne, a prošlo je baš 3-4 dana od kiše. Sirupom od zove sam zadovoljna, mada moram priznati, minimalna je razlika u ukusu između sirupa od zove sa limunom i sirupa od zove sa limetom. Iskreno, očekivala sam više razlike u ukusima, tako da ću iduće godine pokušati ukus limete da pojačam ribanjem same korice limete.

Sirup od zove sa limunom i/ili limetom
Sirup od zove sa limunom i/ili limetom

A do tada ćemo da uživamo u osvežavajućem soku (razblaženom sirupu) od zove 🙂

- Reklama -

10 COMMENTS

 1. Baš sam juče snimila jednu zovu koju sam planirala da “obrstim”. U receptu koji moji roditelji koriste ima mnogo više šećera i manje cvetova. 5 kg šećera na 25 cvetova ( i 5 l vode)??? Sad sam totalno zbunjena.

  • Kao što sam i navela u tekstu, recepata ima mnogo. U originalnom receptu je išlo 3kg šećera, ali sam ja godinama smanjivala i došla na 2kg, što mi se pokazalo kao najbolja varijanta 🙂 Predlažem ti da probaš ovako, napravi jednu turu ili pola, pa javi utiske. Inače, nije gust sirup, od jedne ture se dobije nešto više od 6 litara. Kada ga piješ potrebno je u čašu sipati s prst-dva (ili ako ćemo razmerom 1/5 ili 1/4) ko kako voli. Ukus zove je intenzivniji, a limun doda posebnu aromu. Ono što se meni posebno dopada kod ove verzije, to je da nije slatko piće, već naprotiv baš osvežavajuće.

 2. Bas me u frizideru ceka puna flasa soka od moje svekrve. Ja leti volim da ubacim i koji list nane, pa jos pomesam sa kiselom vodom, i dobijem bezalkoholni mojito 🙂

 3. Hvala na receptu, isprobala sam prije par dana, iako je zova vec na izmaku, sirup je ispao odlicno, cini mi se najbolji sok od zove koji sam ikada pila 🙂 Lijep pozdrav!!!

  • Dokle god ima cvetova zove, ovaj sok može da se pravi… Drago mi je da ti se dopao sok, ja ga ovako već godinama pravim i koliko god da ga napravim bude nam malo 🙂 Dogodine moram poduplati ovogodišnju meru 😉

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Reklama -

Recepti sa Bloga

- Reklama -

Probajte i ovo

- Reklama -