Posni Slavski kolač

Probajte i ovo

Krsne slave mogu biti mrsne i posne, što zavisi od perioda godine kada se slavi Slava. Kada Krsna slava “pada” u vreme posta domaćice pripremaju posnu trpezu i prave posni Slavski kolač.

Za posni Slavski kolač potrebno je:

  • 1/2 l vode
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kvasac
  • oko 1 kg brašna
  • 2 kašičice soli
  • 1 dl ulja

Priprema Slavskog kolača:

U mlakoj vodi razmutiti šećer i izmrviti kvasac. Razmutite kašikom i ostavite nekoliko minuta da kvasac nadođe. Dodajte so, ulje i promešajte. Dok mesite testo, postepeno dodavajte prosejano brašno. Testo treba da bude glatko i vazdušasto. Prekrijte vanglu sa testom (jednom čistom kuhinjskom krpom) i ostavite na toplom mestu da se udvostruči.

Ukoliko niste dan ranije pripremili ukrase od testa za ukrašavanje slavskog kolača, to učinite dok čekate da testo naraste. Umesite tvrdo testo od malo vode i brašna, pa od tog testa pravite ukrase za kolač.

Na kolač utisnite pečat, napravite krst i još neke ukrase prema vašoj želji. Najčešći ukrasi za slavski kolač su pletenice, listići, ptičice, sveće, ogradica, cvetići, groždje… a sta će se naći na Slavskom kolaču od ukrasa, sve zavivi od kreativnosti i umeća domaćice koja ga pravi.

Kad je testo naraslo, lagano ga premesite, oblikujte Slavski kolač po želji (kao pogaču ili iz više delova) i stavite ga u podmazanu okruglu tepsiju ili šerpu.

Vaš posni Slavski kolač ukrasite posnim ukrasima od testa koje ste napravili prethodnog dana. Ukrase zalepite na kolač sa malo vode.

Posni Slavski kolač
Posni Slavski kolač (slika je odavde)

Tako ukrašen kolač premažite od gore uljem i pecite oko 40 minuta, prvo na 200 C a potom malo stišajte temperaturu. Ako je kolač porumeneo brzo, stavite foliju od gore da ga zaštitite, da ne gori, a da iznutra bude lepo pečen.

Gotov posni slavski kolač prekrite čistim stolnjakom ili većom kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.

Srećna slava!!!

Neke od ideja za ukrašavanje Slavskog kolača (kolaž fotografija je pozajmljen)

Napomena: Inspiraciju za ovaj članak dobila sam čitajući tekst Olivere Radić koji možete u celosti pročitati ovde. Slike slavskih kolača su takođe pozajmljene iz istog teksta.

- Reklama -

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Reklama -

Recepti sa Bloga

- Reklama -

Probajte i ovo

- Reklama -