Nasuvo s krompirom (Grenadir marš)

Probajte i ovo

2 u 1 Recept i priča 🙂

Još jedan stari, čuveni specijalitet iz Vojvodine je nasuvo s krompirom, nekima poznato još kao i Grenadir marš (Granatir marš) ili jednostavno samo testo s krompirom. Ima mnogo priča koje sam čula i koje me vezuju za ovo jelo. Jedna anegdota, koju sam još kao dete čula, ostala mi je najupečatljivija, a ona ide otprilike ovako…

U jednoj kući u malom Vojvođanskom selu živela je žena čiji je muž mnogo voleo da popije. Imao je tešku narav, a kad popije znao je i da je pošteno opauči (udari). Jednom prilikom žena je pravila nasuvo s krompirom, i to onako domaćinski, u velikoj vangli. Uranila ranom zorom, zamesila domaće testo za nasuvo, očistila brdo krompira. U neko doba, kad je domaćica zgotovila nasuvo s krompirom, ON se najedared pojavio na vrati, onako poprilično zapit i krene na nju. Ona uze onu veliku vanglu i viljušku u ruke i poče da beži po dvorištu. Utom, kad je čula viku i galamu izađe komšinica i ima šta videti. Ona trči s vanglom u rukama kolko god je noge nose, a sve uz put jede nasuvo, onako u trku napuni usta. On za njom, onako pijan, trči, psuje, preti… Kaže joj tad komšinica da se mane rđava posla da ostavi tu vanglu i da dođe kod nje, pa kad se smiri situacija, vratiće se kući i ručaće kasnije… A ova joj onako, ni pet ni šest opušteno reče: “Je**š nasuvo kad se o’ladi!”.

Nasuvo s krompirom (Grenadir marš)

E, zbog toga, nasuvo s krompirom spremam samo kad smo svi kući, da se kojim slučajem ne o’ladi 😀

Za nasuvo s krompirom potrebno je*:

 • oko 500 g domaćih rezanaca (može i paket kupovnih)
 • oko 1/2 kg krompira
 • 2 glavice crna luka
 • 1 kašičica crvene mlevene paprike
 • malo ulja
 • soli po ukusu

*Količina namirnica je proizvoljna. Neko voli sa više testa, neko sa više krompira. Neko voli da se oseti luk, neko ne, neko pravi crvenije, neko bleđe. Znači sve je onako, što bi rekli stari “odoka”. Ovako ja pripremam nasuvo za moju porodicu.

Nasuvo s krompirom (Grenadir marš)

Priprema:

Očistiti oko 1/2 kg crvena krompira, iseći na kocke i staviti da se kuva u slanoj vodi. Obariti rezance u slanoj vodi u koju ste dodali kap-dve ulja. Naseći luk na sitno (ako imate mladi luk sa zelenim perajima možete i njega koristiti, neće pokvariti ukus).

U jednoj manjoj šeprici udinstati luk na malo ulja, pospoliti po ukusu. Kad je luk skroz omekšao dodati crvenu mlevenu papriku (ja koristim slatku). Krompir procediti i malo ga ispasirati (ne da se dobije pire, već da ostanu i krupniji komadi). Preko krompira preliti luk sa paprikom. Testo procediti (proprati pod mlazom vode) i dodati u krompir i luk. Sve dobro izmešati, probadi i dodatno osoliti (po potrebi).

Nasuvo s krompirom (Grenadir marš)

Najvažnije od svega je da nasuvo odmah poslužite uz neku salatu, npr kisele krastavce, cveklu, kupus i slično. I da, ne čekajte da se nasuvo o’ladi, odmah počnite da jedete.

Nasuvo s krompirom i salatom od cvekle

Prijatno!!!

P.S. Ima još jedna (novija) tradicija u mojoj porodičnoj kući koja traje od pre recimo 20 godina. Znate kako za Novogodišnje praznike uvek bude puna trpeza, a od svega najviše bude kojekakvog mesa i pečenja, kolača… ma svega bude. Od svega toga, nama se 1.januara te godine jelo nasuvo s krompirom. Mama, kao i svaka druga mama, šta će, ustade i napravi nam nasuvo 🙂 Toliko nam je to nasuvo s krompirom tada “leglo”, da nam je to postao jedan vid naše tradicije 😀

- Reklama -

6 COMMENTS

 1. Za ovo jelo sam od svoje babe čuo izraz, naziv, toliko arhaičan da je i njoj bio smešan kada ga je, još kao dete, prvi put čula: ČIMBURCI.

  Od tada se u našoj kući jedu, naravno, samo čimburci, dok su ostale varijante (kao šufnudle i njoke ili valjušci ili… neki tačni neki približni, neki zapravo pre važe za druga, slična jela) samo tu kao pomoć kada se trećim licima objašnjava šta smo, zapravo, jeli.

  • Ne, Duledudule, ovo je još uvek iz moje glave 😀 al naći ću ja tu skriptu već, mora biti tu negde…
   Drago mi je da ti se sviđa priča. Kako sam je ja čula, tako sam vam i prenela:-D a nasuvo s krompirom obavezno da probaš 😉

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Reklama -

Recepti sa Bloga

- Reklama -

Probajte i ovo

- Reklama -