Mladenci i mladenčići (priča i recept)

Probajte i ovo

Davnih dana sam slavila prvu godišnjicu braka i prve Mladence. U stvari, da budem potpuno iskrena nisam ih ni pravila… Zašto? Pa…, ne znam ni sama. Ali, kad malo bolje razmislim, i vratim se u to doba, možda i znam 🙂

Ipak se sećam… Tada sam bila u jednom potpuno drugačijem svetu, u drugom Univerzumu. Nije mi padalo na pamet da bilo šta mesim (niti sam u to vreme znala da mesim). Sve u svemu, ja se mojih Mladenaca gotovo ni ne sećam… Ali, zbog moje dece, koja će nadam se čitati jednog dana sve ovo što pišem, red je i da ovaj dan označim jednom pričom. Potrudila sam se da pronađem priču koja će vam dočarati današnji dan i pronašla adekvatan recept… Na današnji dan, 22.marta obeležavaju se Mladenci, pa  ko o čemu, mi o Mladencima…

Priča o Mladencima

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas 22.03. praznuju uspomenu na stradanje četrdeset Mučenika Sevastijskih, koji su za Hristovu veru postradali 320. godine. Praznik se obeležava u hramovima Srpske pravoslavne crkve i u domovima mladih bračnih parova koji praznuju Mladence, jer su stradalnici bili mladići, pa je taj dan povezan sa prastarim običajem darivanja mladih bračnih parova, onih koji su se venčali od prethodnih Mladenaca.

Ovaj dan posvećen je mladencima i zbog venaca kojima su mučenici venčani ljubavlju Hristovom. I na venčanjima u crkvi, na glave mladih supružnika, stavljaju se venci, koji imaju trostruku simboliku: venci carski – svaki je čovek car u svom mikrokosmosu, svojoj kući, venci mučenički, jer u braku treba podnositi žrtve, i venci besmrtne slave u Carstvu Hristovom.

Svetih 40 mucenika - mladenci
Svetih 40 mučenika – Mladenci

Ovim se ukazuje na to da supružnici treba da budu jedan drugom verni, kao što su Sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada.

Jedan od srpskih običaja, koji je vezan za dan mladenaca jesu mladenčići koji se mese kao uspomena na smrt “Četrdeset mučenika”. Žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, peku ih i premazuju medom.

Mladenci i mladencici (foto: Vladislav Mitic)
Mladenci i mladencici (foto: Vladislav Mitic)

Svim mladencima i onima koji se tako osećaju, koji slave današnji praznik, od srca čestitam Mladence i želim mnogo ljubavi i mnogo slatkih trenutaka u zajedničkom životu!!!

Kako se prave Mladenčići?

Kao što sam u uvodnom delu rekla, ja nisam slavila Mladence i nisam pravila Mladenčiće. Jednog dana, nadam se ne tako brzo, moja deca će ih slaviti… Moje buduće snajke će nadam se pročitati ovaj tekst i po njemu praviti Mlčadenčiće 🙂 Sada, kad se vratim u prošlost, malo mi je žao što ih nisam pravila,  ali da jesam, verovatno bih pravila na ovaj način…

Za pravljenje Mladenčića potrebno je:

  • 1/2 kg mekog brašna
  • 1 sveži kvasac
  • 1 kk šećera
  • 1 kk soli
  • 2 dl tople vode
  • 0,5 dl ulja
  • 2 kaš. šećera
  • kora od narandže – izrendana
  • med
  • suvo grožđe ili karanfilić
Mladenčići . posni kolačići koji se prave za Mladence
Mladenčići . posni kolačići koji se prave za Mladence

Priprema:

Umesiti glatko testo od brašna, vode, kvasca, šećera, ulja, narandžine korice i soli. Umešeno testo ostaviti na toplom da odstoji pola sata, da bi se udvostručilo.

Odmoreno testo premesiti, rastanjiti ga na debljinu od  0,5 cm, pa čašom ili modlom vaditi i napraviti 40 kolačića – mladenčića (zbog običaja i tradicije, a u sećanje na Četrdeset mučenika). Jako je važno da bude tačno četrdeset kolačića (mladenčića), pa ako vam preostane testa, zadnji kolačić napravite da bude veći.

Kolačiće izbockati na nekoliko mesta rascvetanom grančicom neke voćke ili grančicom bosiljka, poređati ih u pleh i pustiti da malo nadođu. Mladenčiće peći 20-tak minuta i tako još tople premazati medom.

Po želji, radi dekoracije, možete u sredinu staviti zrno suvog grožđa ili karanfilić.

Napomena: Naslovna fotografija je sa interneta, autor: Vladislav Mitić,  Izvor teksta: Klik do venčanja, Fotografija+recept: Jacina čarobna kuhinja

- Reklama -

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Reklama -

Recepti sa Bloga

- Reklama -

Probajte i ovo

- Reklama -