Krompir u čakšira sa slaninom od gore

Probajte i ovo

Krompir u čakšira iliti krompir u ljusci pečen u rerni. To tako priziva sećanje na dane mog detinjstva. Nekada, kada smo bili mali, često smo imali ovaj specijalitet za ručak il’ večeru. Zamirisala bi cela kuća na pečene krompire u ljusci… To se ne može opisati rečima, to prosto mora da zamiriše… A uz krompir u čakšira – slaninica, al ona prava domaća, pa kajmak… pa tu bude često i domaćih kobasica, švargli, urki, čvaraka…

I dan danas, kada se zaželimo, one stare – seljačke kuhinje, pravimo krompir u čakšira. Ništa lakše niti jednostavnije za pripremanje. Međutim, nekada smo ga spremali ucelo, pa onako vruće, što bi stari rekli, o’ma ljuštili i jeli uz slanine, a sada nam nekako lepše baš ovako…

krompir-u-caksira-sa-slaninom

Krompir u čakšira sa slaninom

Potrebno je:

  • krupniji krompir
  • barena (hamburška) slanina
  • kajmak (kao prilog)
  • mladi sir (prilog)
  • sezonska salata (prilog)

Priprema:

Krompir dobro oprati pod mlazom hladne vode. Osušiti ga krpom ili papirnim ubrusom, pa prepoloviti uzduž na polutke i malo izbockati viljuškom. Tepsiju malo nauljiti  i ređati krompire tako da ravna (sečena) površina bude gore. Krompire peći u rerni na 200-250 °C dok se ne ispeku.

krompir-u-caksira-sa-slaninom

Negde pred kraj pečenja (10-tak min pre), od gore na krompire poređati kriške slanine i vratiti u rernu da se slanina zapeče i pusti malo masnoće.

krompir-u-caksira-sa-slaninom

Krompire u čakšira poslužiti vruće uz mladi kajmak i sir. Naravno, uz krompire u čakšira možete jesti sezonsku ili kiselu salatu (u zavisnosti od godišnjeg doba).

krompir-u-caksira-sa-slaninom

Prijatno!!!

- Reklama -

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Reklama -

Recepti sa Bloga

- Reklama -

Probajte i ovo

- Reklama -