Korpice sa jajima na vojvođanski način

Probajte i ovo

Nedavno sam od “tajnog Deda Mraza” dobila kutiju jaja japanske prepelice. Danima sam razmišljala na koji način da ih upotrebim, pa sam u međuvremenu saznala i koliko su prepeličja jaja zapravo zdrava i korisna. Tragala sam za savršenim receptom i uglavnom nailazila na neku “egzotiku”. Htela sam da iskoristim prepeličja jaja i kombinujem namirnice koje imam u frižideru. Želela sam da to bude brzo i jednostavno, a pre svega ukusno jelo. I onda, jedne večeri, kada sam zavirila u svoj frižider, dobila sam inspiraciju. Upravo tada je nastala čarolija, u našoj kući sada već poznata pod nazivom vojvođanske korpice sa jajima

Već i vrapci na grani znaju, da većina nas koji živimo u Vojvodini, ne može da zamisli svoj život bez jaja, slanine i krompira. Legenda kaže da smo mi Vojvođani jedan veoma “ješan” narod 😀 Upravo zato, nije ni čudno kako su i zašto, baš u mojoj kuhinji, nastale ove preukusne vojvođanske korpice sa jajima 🙂

A i kada malo bolje razmislite, kako bih drugačije prepeličja jaja servirala mojim momcima?!

Kao jaje na oko?

Ne, to nikako ne dolazi u obzir! U stvari, ako bi pored toga imali bar po’ vekne domaćeg ‘leba, koju šnitu slaninice ili nešto drugo suhomesnato, i naravno krompir, e onda bi još i mogla da prođu prepeličja jaja na oko ?

I naravno, opet smo došli do slanine i krompira, što samo potvrđuje ono što sam na početku napisala. Znači, od sada, prepeličja jaja spremamo baš ovako, sa slaninom i krompirom ☺ Naravno, u nedostatku istih, poslužiće i jaja naših domaćih kokošaka 😀

Kad vam rođeno dete, koje inače stalno nešto negoduje i gunđa (jer je to tako kada si okoreli pubertetlija), nakon ovakve večere kaže: “Mama, prevazišla si samu sebe!!!”, onda je to znak da ste nešto jako, jako, jako dobro uradili 🙂

DakleM, da ne dužim dalje, pišem vam recept, jer ste upravo vi to tražili…

Kako se prave vojvođanske korpice sa jajima?

Za pripremu korpica sa jajima potrebno je:

  • tanko sečena rolovana slanina
  • krompir (kuvan u ljusci)
  • so
  • biber
  • začin od suvog povrća
  • malo ulja
  • prepeličja ili kokošija jaja

*količine su po potrebi

Priprema:

Krompir oprati i skuvati ga u ljusci. To možete učiniti i dan ranije, pa tako kuvan krompir ostaviti u frižideru.

U međuvremenu pripremiti kalupe za mafine i u svaki kalup staviti po jedan kolut rolovane slanine. Ukoliko nemate rolovanu slaninu, može poslužiti i tanko sečena slanina kojom ćete obložiti unutrašnjost svakog kalupa.

Krompir koji ste skuvali u ljusci oljuštiti, narendati na krupno rende, a potom staviti u tiganj u kome ste zagrejali malo ulja. Začiniti krompir po ukusu (koristeći so, biber i začin od suvog povrća) i kratko ga prepeći u tiganju (napraviti tzv. RESTOVANI ili RESTLOVANI krompir).

Uključiti rernu da se zagreje na 200° C

Restovanim krompirom napuniti korpice za mafine, vodeći računa da ostane mesta od gore i za jedno jaje. Ja sam u ovom slučaju koristila PREPELIČJA JAJA, te sam korpice punila sa više krompira. Ukoliko nemate prepeličja jaja, možete umesto njih koristiti kokošija jaja.

Korpice napunjene krompirom staviti u rernu i zapeći 10-15 min na 200° C, odnosno, tek toliko da se slanina i krompir zapeku i ukusi sjedine.

Izvaditi korpice iz rerne i u svaku korpicu od gore razbiti po jedno prepeličje ili kokošije jaje.

Sve zajedno ponovo vratiti u rernu na kratko da se jaja ispeku. Biće vam dovoljno nekih 5-10 minuta.

Posluženje:

Ovako pripremljene vojvođanske korpice sa jajima dekorisati po želji, na primer kao ja, kiselom paprikom i krastavčićima, a potom poslužiti tople.

Kao prilog, korpicama sa jajima, možete dodati ajvar, salsu od paradajza ili neku svežu salatu.

Prijatno!!!

- Reklama -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Reklama -

Recepti sa Bloga

- Reklama -

Probajte i ovo

- Reklama -