Kako zameniti jaja u receptima?

Probajte i ovo

Za vreme posta domaćice često sebi postavljaju ovo pitanje: “Kako zameniti jaja u receptima?!” Čak i one mnogo veštije domaćice od mene u periodu posta muku muče sa receptima u kojima se nalaze jaja, pa uglavnom problem reše tako što vešto izbegavaju te recepte 🙂 Bilo da se radi o postu, da nemate jaja pri ruci, ili jednostavno ne jedete ili nedajbože zbog alergije ne smete da jedete jaja, postoje namirnice kojima ih možete zameniti…

Obično je teško da zamenite jaja u receptima, posebno desertima, ali nije nemoguće. Neke zamene nisu najidealnije, jer se menja ukus i tekstura, ali većina ih je sasvim odgovarajuća, kao što su banane, razni pirei, semenke…

Što je manje jaja u receptu navedeno, to ih je lakše zameniti, a da to ne utiče mnogo na ukus i teksturu. Zamena jaja u receptima se preporučuje i onima koji žele da smanje unos masti i holesterola.

Kako zameniti jaja u slatkim jelima?

Za pripremu nekih ukusnih slatkiša jaja uglavnom možete zamenite bananom, jabukovim pireom ili sirćetom…

zamena jaja u slatkim jelima

Koja je glavna uloga jaja u kolačima? Da učine poslastice laganim i izdašnim, povezuju sastojke (posebno u keksićima i mafinima) i daju vlažnost.

Postoji više različitih zamena za jaja, ali ne odgovaraju sva svim receptima. A kada, recimo, pravite palačinke i slična jela, jaja i nisu toliko važna. Možete ih izbaciti, ali ipak u smesu dodajte malo više mleka, voćnog soka ili vode zbog vlažnosti, da ne budu pretvrde i žilave.Takođe, možete umesto jaja ubaciti pola izgnječene banane ili jednu do dve kašike pirea od jabuka. Iste zamene možete upotrebiti prilikom pripreme mafina, ali u recept dodajte pola kašičice praška za pecivo više nego što je navedeno.

Osnovne zamene

1 jaje = 1 manja banana (ili pola veće)

1 jaje = 2 pune kašike krompirovog skroba

1 jaje = 28 gr pirea od jabuka

1 jaje = 1 kašika sojinog brašna i 1 kašika vode

1 jaje = 1 kašika mlevenih semenki lana i 2-3 kašike tople vode

1 jaje = 2 kašike sirćeta rastvorenog u pola šolje vode

1 jaje = 1/4 šolje voćnog pirea i 1/2 kašičice praška za pecivo

Kako zameniti jaja u slanim jelima?

zamena jaja u slanim jelima

Ako pravite musake, ćuftice, pljeskavice, peciva ili neka predjela, jaja u ovim receptima možete zameniti kukuruznim ili krompirovim skrobom, brašnom od celovitog zrna, hlebnim mrvicama, krompir pireom ili pire krompirom u prahu. Ispitujte i eksperimentišite dok ne pronađete pravu razmeru i zamenu za vaša omiljena slana jela. Dve do tri kašike navedenih sastojaka mogu zameniti jedno jaje.

Kako upotrebiti mlevene semenke lana

Ako imate mleveni lan i njega možete iskorititi kao zamenu. Pomešajte mlevene semenke lana sa kipućom vodom – 1 kašika lana na 3 kašike vode. Ostavite da odstoji 10 minuta i onda dodajte u recept umesto jajeta.

Seme lana kao zdrava zamena za jaja

(Izvor: lifepressmagazin.com, foto: Google)

- Reklama -

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Reklama -

Recepti sa Bloga

- Reklama -

Probajte i ovo

- Reklama -