Jabuke u šlafroku – povratak u detinjstvo

Probajte i ovo

Ako volite jabuke, cimet i palačinke, ovu starinsku poslasticu ćete obožavati! Taj miris jabuka i cimeta koji mami, istog momenta će vas vratiti u detinjstvo… Jabuke u šlafroku neko zove pohovane jabuke, jabuke u kaputu, jabuke u testu, a u stvari jedno je isto. To je stara nemačka poslastica, a u slobodnom prevodu, značila bi: jabuke u kućnoj haljini. Sećate se sigurno onih praktičnih, šarenih, kućnih haljina na preklop koje su nosile naše mame i bake po kući. E, pa to je šlafrok!

Inače, ima jedna stara izreka koja kaže: “jabuka na dan i doktor ti nije potreban”, a u njoj ima mnogo  istine. Osim što će vas činiti vitkim, jabuke su jako zdrave i poželjne za naš organizam, jer nas štite od raznih bolesti…

Jabuke u šlafroku

za ovu strarinsku poslasticu, potrebno je:

  • 2 jaja
  • 5-6 kiselih jabuka
  • oko 150 g brašna
  • 1-2 kašike šećera (po želji)
  • oko 150 ml mleka
  • prstohvat soli
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu (za posipanje)
  • cimet (po želji)

U našoj kući, jabuke u šlafroku, pripremamo na dva različita načina: kao točkiće od jabuka (kako ih moja deca zovu) i kao rendane jabuke u šlafroku. Ovde vam otkrivam oba načina.

Pohovani “točkići od jabuka”

Jabuke u šlafroku - točkići od jabuka

Priprema:

Umutiti jaja žicom za mućenje (ili viljuškom). Dodati prstohvat soli (ostatak soli baciti preko levog ramena, kažu valja se, za sreću 🙂 ), po želji (može, ali ne mora) kašiku-dve šećera (ako su jabuke baš jako kisele) i brašno, pa sve dobro umutiti. Mleko dodavati postepeno,  i tako razrediti testo. Gustina testa treba da je malo gušća nego za palačinke (imajte u vidu da ćete umakati jabuke i da testo treba da ostane na njima).

Jabuke oljuštiti, očistiti sredinu od semenki (vodeći računa da se ne pokvari forma), a potom ih naseći na kolutove (točkiće).

Jabuke u šlafroku - priprema jabuka

Jabuke u šlafroku - priprema jabuka

Tako pripremljene kolutove uvaljati u testo, ocediti višak testa nad činijom i peći na vrelom ulju sa obe strane, sve dok ne poprime lepu, zlatno žutu boju.

Jabuke u šlafroku - prženje

Jabuke u šlafroku - prženje

Jabuke u šlafroku posuti kristal šećerom ili šećerom u prahu, po želji posuti sveže mlevenim cimetom i poslužiti sa osmehom 😀

Jabuke u šlafroku - točkići od jabuka

Jabuke u šlafroku - točkići od jabuka

Prijatno!

Rendane jabuke u šlafroku

Na ovaj način pripremam jabuke u šlafroku kada imam sitnije domaće jabuke ili jabuke “petrovače”. Znači, testo se priprema na isti način, jedino se razlikuje način pripremanja jabuka.

Rendane jabuke u šlafroku

Priprema:

Umutiti jaja žicom za mućenje (ili viljuškom). Dodati prstohvat soli (ostatak soli baciti preko levog ramena, kažu valja se, za sreću :-)), po želji (može, ali ne mora) kašiku-dve šećera (ako su jabuke baš jako kisele) i brašno, pa sve dobro umutiti. Mleko dodavati postepeno,  i tako razrediti testo. Gustina testa treba da je malo gušća nego za palačinke.

Jabuke treba oljuštiti, očistiti od semenki i narendati na krupno rende, a potom ih tako rendane dodati u testo. Sve izmešati, pa kašikom vaditi i peći na vrelom ulju sa obe strane dok fino ne porumeni.

Rendane jabuke u šlafroku

Tako tople jabuke u šlafroku posuti kristal šećerom (ili šećerom u prahu) i cimetom, pa takođe poslužiti uz osmeh 🙂

Prijatno!

- Reklama -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Reklama -

Recepti sa Bloga

- Reklama -

Probajte i ovo

- Reklama -