Arancini – kandirane korice pomorandže, limuna, mandarina…

Probajte i ovo

Kada jedete pomorandže nemojte bacati koru, jer vam ona može višestruko poslužiti. Pored toga što vam kuća od nje lepo miriše, koru od pomorandže možete da koristite za pravljenje dekorativnih i mirišljavih svećnjaka, njome možete izbeliti zube ili napraviti Arancine – kandirane korice pomorandže koje ćete rado koristiti za dekoracije torti i kolača, kao jedan od sastojaka istih ili ćete ih jednostavno grickati tokom čitave godine, posebno tokom zimskih dana…

Ako volite kandirano voće bićete oduševljeni ovim receptom jer ćete uvek moći da napravite svoju verziju arancina. Ja sam ih do sada pravila od korica pomorandže i limuna, a čula sam da su neki pravili i od korica mandarina…

Arancini – kandirane korice pomorandže

Potrebno je:

  • 4 kore pomorandže (poželjno domaće, neprskane)
  • 400 g kristal šećera + šećer za posipanje
  • 2 kesice vanil šećera (ili štapić vanile)
  • 2 dl vode (za špinovanje)

Priprema:

Očistite pomorandže i pojedite ih sa užitkom, a kore ostavite sa strane, pa ih posle isecite na trakice ili kockice. Svaki put kada pravim arancine, obično jednu polovinu isečem na trakice da imamo za grickanje, a drugi deo isečen na kockice koristim za kolače 🙂

E sad, ovde ima jedna mala caka 🙂 Arancine, odnosno ušećerene iliti kandirane kore pomorandže možete praviti na kraći ili duži način 🙂 Duži način obuhvata sve korake pripreme koje ću opisati, a ako više volite kraći način, samo preskočite prvi korak…

Natapanje korica:

Isečene korice pomoradže potopite u vodu i ostavite 3-5 dana da se natapaju u vodi (nikad mi se ne žuri toliko, tako da ih ja natapam 5 dana). Vodu menjajte 2x na dan.

Ako ste se odlučili za kraću verziju recepta, ovaj korak natapanja preskočite (mada vam to ne bih preporučila).

Kuvanje korica:

Nakon tri do pet dana, ocedite korice i preručite ih u jednu šerpu. Sipajte hladne vode i stavite korice da se kuvaju nekoliko minuta nakon što voda provri. Ovu prvu vodu ocedite, sipajte novu, hladnu vodu i opet ostavite korice da se kuvaju. Isti postupak ponovite 3-4 puta, sve dok korice ne postanu mekane.

Kuvane korice ocedite i izmerite ih. Od 4 kore pomorandže ja sam dobila negde oko 200 g trakica i oko 200 g kockica. Negde sam davno pročitala da na svakih 500 g korica ide 500 g šećera i 500 ml tečnosti (tačnije 4 dl vode + 1 dl belog vina). Ja sam vino izbacila i vodu smanjila, pa mi je opet ispalo super 🙂

Kandiranje (špinovanje) korica:

U šerpicu sipajte vodu, šećer i vanil šećer pa ušpinujte. Kad se šećer istopio, ubacite korice, izmešajte i kuvajte ih zajedno sa ušećerenom vodom sve dok voda ne ispari, a kore pomorandže se ne karamelizuju.

Pazite da ne preterate ovde, ako korice suviše dugo špinujete, vaši arancini će biti nešto tvrđi. Isto učinite i sa koricama pomorandže koje ste isekli na kockice.

Arancini - špinovanje kockica
Arancini – špinovanje kockica
Arancini - špinovanje kockica
Arancini – špinovanje kockica

Sušenje kandiranih korica:

Pripremite jedan pleh za sušenje kandiranih korica, tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje i posuti kristal šećerom.

Arancini - sušenje kandiranih trakica
Arancini – sušenje kandiranih trakica

Ako ste pravili i kandirane kockice pomorandže pripremite još jedan pleh ili bilo koju drugu posudu koju ćete takođe obložiti papirom za pečenje i posuti kristal šećerom.

Arancini - sušenje kandiranih kockica
Arancini – sušenje kandiranih kockica

Rešetkastom kašikom vadite ušećerene korice (arancine) i lepo ih rasporedite da se razdvoje, a potom ih pospite i uvaljajte u šećer. Arancine ostavite da se suše na vazduhu narednih 8-12 sati.

Arancini - sušenje kandiranih trakica i kockica
Arancini – sušenje kandiranih trakica i kockica

Skladištenje i čuvanje arancina:

Kada su arancini dovoljno suvi odložite ih u staklene tegle (plastične ili metalne kutije sa poklopcem) i koristite po želji.

Posluženje:

Arancine, odnosno kandirane korice pomoranže koristite za razne filove i poslastice (odlično se slažu uz čokoladu), ili ih ubacite u čaj i uživajte u bogatoj aromi citrusa.

Ja lično, arancine najviše volim da pravim od pomorandže, a tek ponekad od limuna. Najčešće ih koristim upravo za pripremu nekih Božićnih kolača, kuglofa, komisbrota, mafina ili ih jednostavno kao ovog puta pospem preko sutlijaša 🙂

Prijatno!!!

- Reklama -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Reklama -

Recepti sa Bloga

- Reklama -

Probajte i ovo

- Reklama -